Meksikon virallinen totuus opiskelijakaappauksesta kyseenalaiseksi – ei todisteita joukkoroviosta

Viranomaisten mukaan poliisi sieppasi opiskelijat syyskuun loppupuolella viime vuonna ja luovutti heidät huumekauppiaille.

Ulkomaat

Kansainvälinen tutkijaryhmä kyseenalaistaa Meksikon viralliset johtopäätökset 43 opettajaopiskelijan katoamisesta.

Viranomaisten mukaan poliisi sieppasi opiskelijat ja luovutti heidät huumekauppiaille. Huumekauppiaiden uskotaan tappaneen uhrinsa ja polttaneen ruumiit joukkoroviossa Coculan kunnallisella kaatopaikalla. Ainoastaan yhden surmatun ruumis on tunnistettu DNA:n avulla.

Ei mitään todisteita joukkoroviosta

Riippumaton tutkijaryhmä sulkee yksiselitteisesti pois mahdollisuuden, että opiskelijoiden ruumiit olisi poltettu joukkoroviossa kaatopaikalla.

– Ei ole mitään todisteita, jotka tukisivat silminnäkijäkertomusten perusteella tehtyä olettamusta, että 43 ruumista poltettiin Coculan kunnallisella kaatopaikalla 27. päivänä syyskuuta 2014, raportin kirjoittajat sanovat.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että 43 opiskelijaa ei poltettu Coculan kaatopaikalla.

Kansainväliseen tutkijaryhmään kuuluu chileläisiä, kolumbialaisia, guatemalalaisia ja espanjalaisia asiantuntijoita. Tutkijat kyseenalaistavat myös silminnäkijöiden kertomukset, sillä osa on kertonut jopa neljä eri versiota tapahtumista.

Raportti ei tarjoa selitystä sille, missä opiskelijat voisivat olla, ja se esittää vain arvailuja heidän katoamisensa syistä. Tutkijat huomauttavat, että suuri osa katoamisyön tapahtumista on yhä hämärän peitossa.

He ehdottavat kuitenkin, että viranomaiset selvittäisivät, mihin turvakamerakuvissa näkynyt opiskelijoita kuljettanut linja-auto on joutunut.

Opiskelijat sieppasivat huumelastin?

Opiskelijat olivat siepanneet useita linja-autoja, joilla he aikoivat matkustaa mielenosoitukseen. Tutkijat ehdottavat, että he saattoivat vahingossa kaapata auton, joka oli huumelastissa. Igualan kaupungin tunnetaan huumereittinä Yhdysvaltain Chicagoon vietävälle heroiinille.

– Igualan kaupunkia pyörittävä bisnes voisi selittää niin äärimmäisen ja väkivaltaisen reaktion ja valtavan hyökkäyksen luonteen, tutkijat arvioivat.

Opettajaopiskelijat siepattiin Igualan kaupungista syyskuun 26. päivänä viime vuonna. Opiskelijoiden sieppaus ja katoaminen aiheutti voimakasta kansainvälistä paheksuntaa.

Meksikon viranomaiset ovat pidättäneet yli 100 ihmistä epäiltynä osallisuudesta opiskelijoiden kaappaukseen. Suurin osa pidätetyistä on paikallisia poliiseja. Myös Igualan entinen pormestari Jose Luis Abarca ja hänen vaimonsa on pidätetty. Heitä syytetään määräyksen antamisesta kaappaukseen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus