Sarah Palin: "Puhukaa amerikkaa!"

Yhdysvalloissa maahanmuuttajien kielitaitovaatimuksista käydään poliitikkojen kesken erikoista väittelyä. Kiivaan ja sekavan keskustelun aloitti Donald Trump. Häntä kannusti takavuosien varapresidenttiehdokas Sarah Palin, joka kehotti puhumaan "amerikkaa". Latinot seuraavat huutelua hämillään.

Yle maailmalla
Sarah Palin
Sarah PalinMike Theiler / EPA

Republikaanien itsenäinen esivaaliehdokas Donald Trump ärsyyntyi viime viikolla perusteellisesti, kun kuuli Jeb Bushin puhuvan vaalitilaisuudessa espanjaa.

– Bushin olisi paras toimia esimerkkinä ja puhua Yhdysvalloissa englantia, Trump kuittaili konservatiivisen Breitbart News -nettisivuston haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Tästä ryöpsähti käyntiin omituinen keskustelu, jossa tosiasiat ovat unohtuneet. Trumpin tarkoitus oli ilmeisimmin jälleen vain kiusata Jeb Bushia, mutta joku ottikin asian tosissaan.

Vuoden 2008 vaalien varapresidenttiehdokas, republikaanien Sarah Palin sotki termit CNN:n haastattelussa suunnuntaina, ja kehotti maassa olevia puhumaan "amerikkaa". Tosin hän korjasi sanavalinnan pian "englanniksi".

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump.
Republikaanien itsenäisen esivaaliehdokkaan Donald Trumpin kommentti käynnisti keskustelun maahanmuuttajien kielitaitovaatimuksista.Tannen Maury / EPA

Yhdysvalloissa ei virallista kieltä

Yhdysvalloissa ei ole virallista kieltä eikä englannin osaaminen ole pakollista. Ainoastaan kansalaisuutta hakiessa testikysymykset ja haastattelut tehdään tehdään englanniksi.

Yhdysvalloissa on 40 miljoonaa espanjankielistä, siis runsaat 12 prosenttia väestöstä. Kaksikielisiä asukkaita on lisäksi runsaat 10 miljoonaa.

– Trumpin vaatimukset vain englanninkielen käytöstä ovat vailla logiikkaa. Tietysti täällä olisi opittava englantia, mutta ei se tarkoita, etteikö omaa äidinkieltään saisi käyttää, tuskastui Jeb Bush.

Aikaa opiskeluun ei ole

Washingtonin keskustan rakennustyömailla työntekijät ovat poikkeuksetta Latinalaisesta Amerikasta.

– Ei meillä ole aikaa ja voimia opiskella kieliä, vaikka halua olisi, kertoi espanjaksi perulainen Jorge. Hän on ollut viisi vuotta Yhdysvalloissa ja tullut toimeen esimiehensä ja työkavereiden kielitaidon avulla.

Viereisellä työmaalla Jose Boliviasta kertoi murteellisella englannilla saman asian.

– Teen työtä kellon ympäri, aamukuudesta pimeän tuloon saakka, kuutena ja useimmiten seitsemänä päivänä viikossa. Käyn kotona nukkumassa ja vietän hetken perheeni kanssa.

Josen elämä on edennyt näin jo 12 vuotta.

Latinot kammoavat Trumpia

Eri mittausten mukaan noin kaksi kolmasosaa espanjankielisistä äänestäjistä kiertäisi Trumpin kaukaa.

Tämä ei välttämättä estä Trumpin etenemistä, sillä hänellä on kannatusta mustien äänestäjien joukossa.

Mustat ovat joutuneet entistä useammin väistymään työmarkkinoilla latinojen edestä ja jäämään heikommin palkattuihin ammatteihin.