Pokan Kaalimaassa iloitaan kesällä saadusta laajakaistasta

Nopea laajakaistayhteys on tuonut monille aivan uuden elämän. Tietokone toimii nopeasti, on tullut uusia TV-kanavia, ja ennenkaikkea televisiokuva on selkeä. Esimerkiksi Kittilän Pokassa, pitkän pistotien päässä Kaalimaassa asuva Kinisjärven perhe iloitsee tänä kesänä saadusta laajakaistasta.

Kotimaa
Eeva-Liisa Kinisjärvi
Eeva-Liisa Kinisjärvi on niin tyytyväinen kesällä saatuun laajakaistaan, että hän sille ihan peukuttaa. Nyt tietokone toimii nopeasti Pokan Kaalimaassakin.Jorma Korhonen / Yle
Kinisjärvi Eeva-Liisa ja Martti
Eeva-Liisa ja Martti Kinisjärveä haastattelee Jorma Korhonen.

Lammastilan emäntä Eeva-Liisa Kinisjärvi on ihan tohkeissaan, kun hän pukee tyytyväisyyttään sanoiksi. Tietokone pelaa ajatuksen nopeudella ja vanhan ja hitaan yhteysmokkulan on saanut nakata nurkaan.

– Ei sillä, etteikö aikaa olisi ollut pelata sen mokkulankin kanssa, mutta kyllä sen hitaus oli tympeää, hän sanoo.

Eeva-Liisa kiittelee yhteyden rakentanutta Soneraa ja liittymän edullisuutta. Hänen mukaansa se oli jopa halpa.

– En olisi ikinä uskonut, että saamme laajakaistan tänne pitkän piston päähän, hän päivittelee. Se tuli todeksi viime heinäkuussa.

Pistotie Kinisjärven tilalle syrjäytyy Kittilän Könkään ja Inarin väliseltä tieltä Pokan kylässä. Päätieltä sinne Kitisenjoen varrelle on matkaa viisi kilometriä.

Emäntä istuu tietokoneella

Kinisjärven perheessä tietokoneen käyttö onkin paljolti Eeva-Liisan harteilla, sillä isäntä Martti ei siihen juuri kajoa.

– En ole koskaan perehtynyt, enkä taida perehtyäkään. Riittää, että emäntä sillä värkkää, hän sanoo.

Martti sanoo pääsevänsä nyt helpolla. Hänen hoteissaan oli aikaisemmin television näkyvyys, mutta nyt ei ole sitäkään, kun kuva tulee kaapelia pitkin.

Eeva-Liisalle tietokone on paljolti yhteyslaite, mutta avittaapa se myös tiedonhaussa.

– Tottakai olen facebookissa, hän huomauttaa.

Yhteydenpitoja piisaa. Eeva-Liisalla ja Martilla on viisi lasta ja viisitoista lastenlasta.

– Onhan tästä uudesta yhteydestä apua heille silläkin tavalla, että täällä olessaan voivat sitä käyttää.

– Ei tässä voi enää muuta toivoa, kuin vain että pysyisi terveenä.

Kaasusta sähköön ja laajakaistaan...

Eeva-Liisa ja Martti Kinisjärvi ottivat Martin kotitalon hoitoonsa vuonna 1973, kun heistä tuli aviopari. Eeva-Liisa (os. Alatörmänen) tuli emännäksi Kittilän Tepastosta.

Avion alussa talonpito oli paljolti Eeva-Liisan harteilla, koska Martti kulki töissä ympäri Suomea. Mies kiersi malminetsijänä GTK:n palveluksessa. Kittilän Suurikuusikon kultaesiintymääkin hän on ollut löytämässä. Nyt siellä on menestyvä kultakaivos.

Kun Eeva-Liisa tuli taloon, niin pirttiä valaistiin kaasulla ja tuvassa oli kaasuhellä.

– Se kaasuhan oli ihan luksusta jälkhin öljylampun, joka juonitteli aina, Martti huomauttaa.

Kaasusta Kinisjärvet pääsivät, kun taloon hankittiin aggregaatti. Sen sähköntuotto oli kuitenkin rajallinen ja laite vaati jatkuvaa huoltoa. Vuonna1987 elämä aukesi ihan uudelle mallille, kun tilalle saatiin "oikeat valtakunnan sähköt". Kaikenlaisia koneita ja sähkölaitteita voitiin ruveta käyttämään rajoituksetta niin sisällä kuin ulkonakin.

– Se oli aivan hirviä edistysaskel, Martti kuvailee.

– Ja nyt sitten tämä laajakaista, lisää Eeva-Liisa.

300 lammasta ja karhut

Martti Kinisjärvi on kasvanut pientilallisten poikana ja myös Eeva-Liisan lähtöjuuret ovat maaseudulla siellä Tepastossa. Pientilallisina he jatkavat itsekin. Mullikarja on kuitenkin saanut väistyä ja tilalla on 300 lammasta.

– Tuolla ne palkivat Kitisen saaressa ja osa on kunnan töissä Kelontekemässä. Laiduntavat siellä ja pitävät paikkoja siistinä, Martti kertoo.

Isäntä valmistautuu syksyiseen sadonkorjuuseen. Edessä saattaa olla taas sen toteaminen, että katraasta suuri osa on huvennut karhujen suihin.

– Viittäkymmentä ovat vuosittain tappaneet. Karhu tekee pahaa jälkeä ja nyt niitä tottavieköön on. Tässähän niitä liikkuu ihan lähiympäristössä.

– Harmittaa, mutta tällaistahan se elämän kiertokulku on, Eeva-Liisa ja Martti toteavat.