1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hävikkiviikko alkoi – roskiin lentävät puolen miljardin ruoat

Torstaina järjestetään Saa syödä -tempaukset Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa. Tarjolla on 6 000 ilmaista kasvislounasta.

Kotimaan uutiset
Vihanneksia torilla.
Anna Hämäläinen / Yle

Kuluttajaliiton organisoima kolmas Hävikkiviikko alkoi maanantaina.

Torstaina järjestetään Saa syödä! -tempaukset Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa. Tarjolla on 6 000 ilmaista kauppojen ja tuottajien ylijäämäkasviksista valmistettua lounasta.

Suomalaiset kotitaloudet heittävät vuodessa menemään puolen miljardin euron edestä ruokaa. Yhtä ihmistä kohti menetys on keskimäärin 125 euroa. Eniten keittiöissä pilaantuu vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

Koko ravitsemusalan ruokahävikki on 335–460 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä on 10–15 prosenttia kulutetusta ruoasta.

Ravintolaruoasta noin viidennes päätyy jätteeksi.

Vähintään neljännes maapallolla tuotetusta ruoasta menee hukkaan vuosittain. Arviolta kaksi miljardia ihmistä tulisi tästä määrästä kylläiseksi.

Lue seuraavaksi