"Ilme oli melkoinen" – some-ilmiöksi noussut byrokratiateos esiteltiin ministeriössä

Suuren huomion herättänyt byrokratiapyykkinaru esiteltiin maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikölle. Pyykkinarun viejät toivovat, että teos saisi aikaan oikean muutoksen.

Kotimaa
Maanviljelijöiden virallisista lomakkeista koostuva byrokratiapyykkinaru taiteltuna matkalaukkuun
Maaseutuasiamies Mari Tabell ja maidontuottaja Kaisa Huttunen paketoivat byrokratiapyykkinarunsa ja suuntasivat kohti maa- ja metsätalousministeriötä ja Brysselin EU-päättäjiä.

Maanviljelijöiden lomakkeista koostuva byrokratiapyykkinaru on taiteltu kirkkaanpunaiseen matkalaukkuun. Matkalaukkuun liimataan lappu, jossa lukee "HEL". Se tarkoittaa sitä, että lomakenarun määränpää on Helsinki.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio haluaa tavata paljon sosiaalisessa mediassa huomiota herättäneen yli 25-metrisen pyykkinarun, joka sopii hänen byrokratian purkutalkoisiinsa kuin nakutettu. Pyykkinarun tekijä, Kiuruveden maaseutuasiamies Mari Tabell, kiuruvetinen maitotilallinen Kaisa Huttunen ja MTK:n Sirpa Lintunen ovat lupautuneet esittelemään narun ja Husu-Kallion toisilleen.

– Kyllähän tämä lomakelakana täytyy kokea. Tämä on vähän kuin taide-elämys, se avautuu vasta kun sen kokee. Mielenkiinnolla jään odottamaan Jaana Husu-Kallion ilmeitä kun tämä levitetään auki, sanoo Tabell.

Paljon päällekkäistä työtä

Kohtaamisella on syvempikin tarkoitus: saada aikaan muutos maanviljelijöiden vuosittaiseen lomakerimpuiluun. Maitotilaa pitävä Huttunen toivoo, että tulevaisuudessa viljelijä voisi itse valita pitääkö kirjanpitoa sähköisesti vai paperilla. Lomakkeita kun on tällä hetkellä säilytettävä paperilla oman oikeusturvankin takia, vaikka valtaosan hakemuksista voi tehdä jo sähköisesti.

Se on aivan mieletön se paperien määrä, mikä pitää olla jemmassa vuosikausia.

Kaisa Huttunen

– Se on aivan mieletön se paperien määrä, mikä pitää olla jemmassa vuosikausia, huokaa Huttunen.

– Arvatkaa vaan, millainen määrä paperia Kiuruveden kaupungin arkistossa on, kaupungin 500 viljelijän hakemuksia käsittelevä Tabell jatkaa.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa yli 90 prosenttia ELY-keskuksen valvomista maatalouden tukihakemuksista jätetään verkossa. Sähköisyys vähentäisi paperiroskan määrää.

Lisäksi Huttunen toivoo, että samat tiedot voisi lähettää useammalle viranomaiselle yhdellä ilmoituksella. Huttusen mukaan esimerkiksi tällä hetkellä lantamäärät pitää ilmoittaa viljelykirjanpitoon, ja sen lisäksi lähettää erikseen ympäristöviranomaiselle.

– Siinä saa melkein olla jääkaapin ovessa lista, että muistaa kaikki lomakkeet täyttää. Se on vain jostain revittävä se aika lappujen ja selvitysten tekoon, kertoo Huttunen.

Kiireisin maanviljelijän lomakerumba sijoittuu huhtikuulle, mutta lomakkeita joutuu täyttelemään pitkin vuotta.

Kansliapäällikkö ripusti narun ministeriöön itse

Kun Tabell istuutui lentokoneen matkustamoon, hän ajatteli että kolmen naisen masinoima hanke on saanut paljon aikaan.

– Kyllä naisissa on voimaa, Tabell kertaa.

Lentokoneen ruumassa matkaavalle pyykkinarulle on ripustettu maanviljelijöiden tarvitsemien perustukihakemusten lisäksi muun muassa Eviralle, Maatalousyrittäjien eläkelaitokselle, verohallinnolle, ympäristöterveysviranomaiselle ja ympäristönsuojeluun toimitettavia lomakkeita.

Palasina se norsukin syödään.

Jaana Husu-Kallio

Byrokratiapyykkinarun ja Husu-Kallion tapaaminen oli sovittu maanantaiksi kello 10. Kansliapäällikkö itse nousi tikkaille ja oli apuna ripustamassa punaisesta matkalaukusta löytynyttä lomakenarua ministeriön neuvotteluhuoneeseen.

– Kyllähän ilme oli melkoinen, Tabell analysoi Husu-Kallion kasvoja ensikohtaamisen jälkeen.

Husu-Kalliolle tapaaminen oli inspiroiva. Pyykkinarulle ripustetut lomakkeet konkretisoivat tuottajien kohtaaman byrokratian, ja sen miten paljon työaikaa lomakesavottaan joutuu käyttämään aikaa.

– Palasina se norsukin syödään, vaikka vanha sanonnan norsua tässä nyt ei kohdatakaan. Lähdemme käymään pala kerrallaan läpi pyykkinarulle ripustettuja lomakkeita, Husu-Kallio lupaa.

Ensi kesänä Husu-Kalliolla on tarkoitus vierailla Huttusen maitotilalla, ja käydä läpi lomakkeet sekä niissä mahdollisesti tapahtuneet muutokset.

Lopputulos tärkein

Etukäteen Tabell epäili, että narun ja kansliapäällikön kohtaamisessa saattaisi olla kyse julkisuustempusta. Tapaamisen jälkeen Kiuruveden maaseutuasiamies on kuitenkin positiivisesti yllättynyt.

– Meillä oli listattuna paperille, että mitä muutoksia tuohon byrokratiahärveliin pitäisi saada. Ministeriössäkin oltiin tuskastuneita paperin määrään ja vaikutti siltä, että muutosta tilanteeseen voisi olla luvassa, Tabell kertoo.

Ministeriössäkin oltiin tuskastuneita paperin määrään.

Mari Tabell

Pyykkinarun viejät esittivät tapaamisessa myös useita kysymyksiä.

– Onko kaikki tieto tarpeellista, mitä lomakkeissa pyydetään? Mitä viranomaiset kaikilla tiedoilla oikein tekevät? Miksi viranomaiset eivät voisi tehdä tiiviimpää yhteistyötä uusia lomakkeita suunnitellessa?

Tabell haluaa korostaa, että byrokratiapyykkinarun matkan onnistuneisuus mitataan lopputuloksella. Kansliapäällikön ja pyykkinarun tapaaminen oli hyvä, jos viljelijöiden lomakeviidakko harvenee.

Seuraava matkakohdekin pyykkinarulla on jo tiedossa. Silloin Tabell lähtee viemään narua EU-parlamenttiin Brysseliin.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus