Hanhenkakka häiritsee puistossa – koiranomistajat hätyyttelypuuhiin?

Paraisten Keskuspuisto on vehreä saaristokaupungin keidas ja monen ajanviettopaikka. Vain yksi käyttäjäryhmä tuo harmia kaupungin viheryksikölle: kaikkialle kakkaavat hanhet.

Kotimaa
Valkoposkihanhia.
Simo Kymäläinen / Yle

Paraisten kaupungin Keskuspuiston laakeat viherkentät näyttävät kaukaa katsoen houkuttelevilta. Lähempää tarkasteltuna paljastuu, että virkistysalue on ollut varsinaisten sottapyttyjen temmellyskenttänä. Ihmisten lisäksi paikan ovat havainneet mukavaksi ajanviettopaikaksi myös valkoposkihanhet.

Ongelma on lähinnä tuo kakka, jota on ihan joka paikassa. Täällä ei ole todellakaan kiva liikkua, ei ihmisten tai vaikka koirien.

Sonja Österholm

Puistotyönjohtaja Sonja Österholm sanoo, että kaupungin viheryksikössä mietitään nyt, mitä vuosi vuodelta kasvavan ongelman kanssa pitäisi tehdä. Hanhet ovat viihtyneet keskustassa koko kesän.

– Ongelma on lähinnä tuo kakka, jota on ihan joka paikassa. Täällä ei ole todellakaan kiva liikkua, ei ihmisten tai vaikka koirien, sanoo puistotyönjohtaja Sonja Österholm.

Hanhien jätöksiä näkyy nurmikoilla ja poluilla. Puiston rantalentopallokenttäkään ei ole säästynyt lakritsipötköjä muistuttavilta ulosteilta. Puiston epäsiisteys ei Österholmin mukaan ole vain esteettinen kysymys.

– On ihan fakta, että nämä linnut kantavat salmonellaa. Ei tiedä, mitä siitä sitten seuraa, kun esimerkiksi koirat syövät näitä jätöksiä.

Koirat avuksi hätyyttelypuuhaan?

Valkoposkihanhia on ollut Paraisten keskusta-alueella jo vuosia joka kesä. Österholm sanoo, että nyt asiasta on kuitenkin kasvanut niin iso ongelma, että asiaan pitäisi puuttua. Keinot ovat kuitenkin vielä hakusessa.

Österholm itse on kysellyt paikallisilta koiraharrastajilta, josko näillä olisi intoa osallistua jonkinlaisiin 'hallittuihin häirintäoperaatioihin'. Se on herättänyt vilkasta keskustelua esimerkiksi Facebookissa.

Muistamme toki kaikessa, että linnut ovat rauhoitettuja. Mutta nyt kyllä pitää miettiä talven aikana, että mitä tässä pitäisi tulevaisuudessa tehdä.

Sonja Österholm

– Muistamme toki kaikessa, että linnut ovat rauhoitettuja. Mutta nyt kyllä pitää miettiä talven aikana, että mitä tässä pitäisi tulevaisuudessa tehdä, hän sanoo.

Österholm kertoo, että muissa kaupungeissa hanhia on koitettu häätää paukuilla ja näkymättömillä langoilla. Nämä konstit eivät Österholmin mielestä välttämättä kuitenkaan sovi käytettäväksi Paraisten Keskuspuistossa.

– Alue on niin laaja, että tänne olisi aika vaikea ryhtyä lankoja virittelemään. Luulen kyllä, että häirinnässä tärkeintä olisi toisto, Österholm arvelee.