Salaperäinen öljylähde saastuttanut Jyväsjärveä jo vuosien ajan

Keski-Suomen pelastuslaitos on jo vuosikausia saanut ilmoituksia Jyväsjärven pinnalle kertyneestä öljystä. Viimeksi sunnuntaina tuli ilmoitus, jonka mukaan Jyväsjärven Aholaidan rannassa "pulppuaa öljyä". Paikka on pelastuslaitokselle ennestään hyvin tuttu öljyhavainnoista, joita ilmenee aika ajoin runsaampien sadekuurojen jälkeen.

luonto
Palomiehet Toivo Sirén (vas.) ja Tommi Loukiala asensivat uuden imeytyspuomin Aholaidan öljypadolle.
Palomiehet Toivo Sirén (vas.) ja Tommi Loukiala asensivat uuden imeytyspuomin Aholaidan öljypadolle.Keski-Suomen pelastuslaitos.

Pelastuslaitokselle puoliltapäivin tulleessa ilmoituksessa todettiin, että veden pinta on öljyn peitossa Keskisuomalaisen toimitalon rannassa ja linnut öljyssä. Öljyä oli ilmoituksen mukaan rantaviivalla noin 50 metriä leveälti.

Pelastuslaitoksen saavuttua paikalle havaittiin, etteivät linnut olleet tahriintuneet öljyyn. Veden pinnalla näkyi sateenkaaren väreissä ohut öljykalvo noin 100 metrin levyisellä alueella.

Palomestari Pentti Partasen mukaan vuotopaikka on pelastuslaitokselle ennestään hyvin tuttu öljyhavainnoista runsaiden sadekuurojen jälkeen, etenkin syksyisin ja keväisin. Öljyä tulee alueelle laskevasta sadevesiviemärin purkautumisputkesta pääosin Seppälästä ja Seppälänkankaalta.

Palomestari Tomi Jousmäen mukaan öljyn alkuperää on pyritty selvittämään eri viranomaisten yhteistyöllä. Jousmäen mukaan vaikuttaa siltä, että öljy valuu saastuneesta maaperästä ja sitä on vaikea paikantaa.

– Ainut kestävämpi ratkaisu, sitten kun saadaan paikennettua päästön lähteet, on maamassojen vaihto, arvioi Jousmäki.

Imeytymispuomi uusitaan säännöllisesti

Pelastuslaitos on asentanut viemärin suulle imeytyspuomituksen, jota on pidetty alueella jo useamman vuoden ajan. Muutaman kerran vuodessa imeytyspuomi vaihdetaan uuteen ja vahvasti öljylle haiseva vanha puomi toimitetaan Mustankorkealle öljyisten jätteiden keräyspisteeseen.

– Näin tehtiin nytkin ja imeytyspuomi vaihdettiin uuteen. Herää kysymys, onko tämä pysyvä olotila ja käytäntö myös tulevina vuosina. On ikävää että kaunis rantaraittimme on saanut tällaisen puomirumiluksen ja alueella on ajoittain melko voimakas öljynkatku, pohtii palopäällikkö Partanen tiedotteessaan.

Pahimmillaan öljynkatkua esiintyy runsaampien sadekuurojen jälkeen lämpimällä säällä. Pelastuslaitoksen mukaan öljypuomitus on hyvin epävarma torjuntakeino, koska vähänkin voimakkaampi aallokko saa öljykalvon karkaamaan puomituksen ohi.

Öljyä Jyväsjärven Aholaidan rantaan tulee alueelle laskevasta sadevesiviemärin purkautumisputkesta.
Öljyä Jyväsjärven Aholaidan rantaan tulee alueelle laskevasta sadevesiviemärin purkautumisputkesta. Keski-Suomen pelastuslaitos

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus