Tuottaja Arman Alizad: Pakolaisten suurin toive on päästä kotiin

On vaikea pitää päänsä kasassa, kun kuuntelee pakolaisleireillä olevien ihmisten kertomuksia, sanoo tänään Aamu-tv:ssä vieraillut tuottaja Arman Alizad. Alizadin mukaan eurooppalaisten on vaikea ymmärtää, miten paljon maailmassa on hätää.

hevosen selässä istuvan miehen kädessä on haukka
Tv-toimittaja Arman Alizad on tehnyt ohjelmassaan ristiretkiä mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, muun muassa Bangladeshin laivanpurkuteollisuuteen ja hindujen pyhään kaupunkiin Intiassa. Samalla hän on nähnyt mitä erilaisimpia kohtaloita ja ihmisten hätää.

Tuottaja Arman Alizad on juuri viimeistellyt uuden osan Arman ja viimeinen ristiretki –tv-sarjaan. Hän esittelee sarjassa erilaisia kulttuureja. Tänään Aamu-tv:n sohvalla pitkään Suomessa asunut Alizad kertoi myös pakolaisleirien karuista kohtaloista.

–Hätä mitä ihmiset maailmassa kärsivät on ihan käsittämätöntä.

Alizad kertoo juuri tulleensa pakolaisleiriltä Etelä-Sudanin ja Etiopian rajalta. Leirillä oli 50 000 ihmistä, jotka ovat paenneet väkivaltaa ja kauhua.

Alazadin mukaan täällä keskustellaan, kuinka kaikki pakolaiset vain haluavat Eurooppaan mutta hänen mukaansa se ei pidä paikkaansa. Maailman pakolaisista Eurooppaan pyrkivät ovat vain pisara meressä.

– Kun haastattelin ihmisiä, kaikki sanoivat unelmoivansa vain siitä, että sota loppuisi ja pääsisi kotiin.

Katoavat kulttuurit

Alizadin tuottama  Arman ja viimeinen ristiretki –tv-sarja saa tänään jatkoa uudella osalla. Siinä Alizad vierailee Länsi-Mongoliassa kotkametsästäjien luona. Alizad kertoo asuneessa paimentolaisperheessä oppimassa, kuinka kotkametsästystä harjoitetaan.

– Siinä laukataan vuorilla iso kotka käsivarsilla.

Alizad kehuu Mongolian kotkametsästäjien kulttuuria erityisen upeaksi mutta epäilee sen kuuluvan katoavien joukkoon. Myös Leea ja Klaus Klemola ovat kertoneet vierailleensa Mongoliassa valmistelemassa näytelmäänsä Maaseudun tulevaisuus. Alizad kertoo samalla tavalla vaikuttuneensa ihmisen ja eläimen harmonisesta suhteesta.

– Mun oppi-isäni sanoi välittömästi, että sinun täytyy ensin rauhoittua ennen kuin voin viedä sinut kotkan kanssa vuorille.

Heidän elämänsä on hyvin harmonista luonnon kanssa, Alizad kertoo. Hän mainitsee esimerkkinä, että metsästyksessä käytettävät kotkat eivät suinkaan ole kesyjä vaan erittäin vahvoja ja terävänokkaisia petoja.

– Sen pitää saada tuntemaan olonsa rauhalliseksi.

Kotkametsästys on Mongoliassa perinteisesti ollut miesten laji. Jokavuotisia metsästyskilpailuja ovat aina hallinneet miehet mutta tämänkertaisen kilpailun voitti 12-vuotias tyttö.

– Oli hienoa nähdä, että maailma muuttuu ja tasa-arvo lisääntyy.