1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Moni vanhus jäisi kotinsa vangiksi ilman ystäväapua – SPR:llä jo yli 200 vapaaehtoista Kokkolassa

Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminta välittää Kokkolassa apua 500 henkilölle kuukaudessa. Uusia ystäviä tarvittaisiin jatkuvasti, jonossa on 30 vanhusta.

Elvi Vero ei selviä asunnostaan ulos ilman ystäväapua. Kuva: Petri Puskala / Yle

Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnassa on Kokkolassa mukana jo peräti 200 vapaaehtoista. SPR:n ystävät auttavat kuukauden aikana 500 ihmistä.

– Itsekin olen välillä ihmetellyt, mistä näitä vapaaehtoisia on näin paljon tullut. Nuorimmat ovat lukiolaisia ja vanhimmat vapaaehtoiset ovat itsekin lähes 100-vuotiaita, kertoo toiminnanohjaaja Minttu Virtanen.

Toiminta keskittyy vanhuksiin, mutta syksyllä ystäviä koulutetaan myös maahanmuuttajien kanssa tehtävään työhön. Uusia vapaaehtoisia etsitään jatkuvasti.

– Jokainen sitoutuu oman elämäntilanteensa mukaan. Mietimme aika tarkkaan, kuinka paljon sitä aikaa on käytettävissä ja millaiset ovat kunkin voimavarat, sen mukaan yritämme löytää sopivan tehtävän.

Monet viettävät koko talven sisätiloissa pääsemättä kertaakaan ulkoilemaan.

Minttu Virtanen, toiminnanohjaaja

Tällä hetkellä Kokkolassa odottaa 30 vanhusta ystävää, tarvetta nostaa vuodenvaihteessa kaupunkiin tuleva 30 hengen kiintiöpakolaistyhmä.

Elvi Vero ei pääse kotoaan ilman ystävää

Kokkolan Koivuhaassa asuva Elvi Vero ei pääsisi yksin kerrostalonsa hissiin, koska hänen pyörätuolinsa jalkatuet eivät mahdu hissiin. SPR:n ystävä vie hänet viikoittain pelaamaan bingoa läheiselle Koivutuvalle ja välillä myös muille asioille kuten apteekkiin.

– On kiva lähteä ja oikein odotan aina sitä päivää.  Tämä on tämmöistä sosiaalista kanssakäymistä, saa tavata tuttuja. Täällä jutellaan ja pelataan mielenkiintoista bingoa, siinäkin on oma viehätyksensä, kertoo Vero.

– Itse olen törmännyt siihen, että alaovet ovat kerrostaloissa liian painavat tai pyörätuolin jalkatuet eivät mahdu hissiin. Monet viettävät koko talven sisätiloissa pääsemättä kertaakaan ulkoilemaan. Se on ihan hurjaa, jatkaa Minttu Virtanen.

Emmi Tanskanen alkaa koordinoimaan Kokkolassa maahanmuuttajien kanssa tehtävää ystävätoimintaa. Hän on ollut mukana ystävätoiminnassa kolme vuotta. Mukaan hän päätyi kouluprojektin kautta.

– Ainakin me juodaan kahvit, se on vakiojuttu. Lähinnä me jutustelemme kaikenlaista, mitä maailmassa tapahtuu, vaihdamme kuulumisia.

Vapaaehtoistyö antaa Tanskaselle paljon.

– Toiminta on antanut minulle säännöllisen ihmissuhteen. Lisäksi vapaaehtoistyö antaa merkityksellistä ja mielekästä tekemistä.