Privet! Gorkin puistossa voi ladata akkuja – omia ja puhelimen

Vielä kuusi vuotta sitten piti maksaa sisäänpääsystä Gorkin puistoon. Ja mitä sillä rahalla sai? Roskaa, kuoppaisia käytäviä ja ikivanhoja huvipuistolaitteita. Sitten tuli muutoksen tuuli, ihan kuin Scorpionsin kappaleessa, ja puistosta tuli ihana kaupunkitila, kertoo Moskovan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.

Ulkomaat
parkouraavia nuoria puistossa
Kerstin Kronvall / Yle

Muistan niin hyvin ensimmäisiä kävelyjäni Gorkin puistossa toistakymmentä vuotta sitten. Oli loskaista ja pimeää, ja kuului kilinää kun tuuli kävi vanhoissa keinuissa ja muissa huvipuiston rakkineissa. Puisto oli kiehtova, mutta ei houkutteleva.

Sitten tuli rikas mies rahoineen ja pisti tuulemaan. Oligarkki Roman Abramovitš rahoitti muutostyöt ja samalla hän antoi pystyttää uuden taidehallin puistoon. Hänen vaimonsa on galleristi, jonka taidehalli, Garage, esittelee modernia taidetta.

Kaupunkilaiset saivat aivan uudentyyppisen olohuoneen. Siellä on vaikka mitä, voi kiipeillä, keinua, loikoilla ruohikolla, ihailla kukkaloistoa, istuskella ja käyskennellä. Ja ihan ilmaiseksi. Puistossa on vielä ilmainen langaton nettiyhteyskin, ja sähköpistokkeita, jotta voi ladata kännykkää.

Maailman kauheudet unohtuvat hetkeksi, kun viettää aikaa puistossa.

isä ja poika soutavat puiston lammessa
Kerstin Kronvall / Yle
ihmisiä loikoilee nurmikoilla olevilla tyynyillä
Kerstin Kronvall / Yle
suihkulähde puistossa ja rullalautaileva tyttö
Kerstin Kronvall / Yle
ihmisiä lepotuoleissa puistossa
Kerstin Kronvall / Yle
ihmiset ihailevat puiston istutuksia
Kerstin Kronvall / Yle
puistossa juoksevia poikia, yksi pyöräilee
Kerstin Kronvall / Yle