Näyttelijä Iina Kuustonen: "Luovuus tarvitsee lomaa"

Iina Kuustonen on juossut kesän aikana roolista rooliin. Alkukesästä hän oli mukana uudessa Downshiftaajat-sarjassa. Välillä hän hyppäsi tekarit suussa valmisteilla olevaan Rölli-rooliin ja on taas pian valmiina pistämään ihmisiä, kun Ylen suositun sairaalasarjan Sykkeen kolmannen tuotantokauden kuvaukset alkavat.

Kuva: Yle

Iina Kuustonen istuu maskeerattavana Alahärmässä valmistautuen uuden Rölli-elokuvan kuvauksiin. Hänen pitää näyttää roolissaan peikolta. Iina on tyytyväinen tähän rooliin, sillä se luo vastapainoa muille rooleille.

– Esitän tässä opettajamenninkäistä, joka on nimeltään Sähinä. Tämä on kiitollinen rooli, koska saan näytellä lasten kanssa. Tässä saa vetää aika suurella pensselillä ja saa pitää hauskaa. Isoin asia tässä on se, että pääsen Allu Tuppuraisen kanssa näyttelemään, koska Rölli on minulle ollut tosi tärkeä hahmo lapsesta lähtien, sanoo Iina Kuustonen.

Näyttelijä Iina Kuustonen Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus -elokuvan kuvauksissa. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Toisistaan eroavien roolien ja näytelmien tekeminen on näyttelijän mieleen.

Pitää taas vähän muistella, miten tippa asennetaan ja piikkejä pistetään ihmisiin.

Iina Kuustonen

– Onneksi se menee niin, että aina mitä tekeekin, niin se on päällimmäisenä mielessä. Alitajunta tekee ison osan tästä työstä. On rooleja, joihin on kiva palata, niin kuin Sykkeen uudelle tuotantokaudelle. Siihen on hieno mennä takaisian varsinkin nyt, kun on ollut täällä tekarit suussa. Mulle sopii se kun saan tehdä mahdollisimman erilaisia rooleja.

Loman kautta uusiin kuvauksiin

Iina Kuustosen seuraavat kuvaukset alkavat syyskuun lopulla, kun sairaalasarja Sykkeen kuvaukset alkavat. Ennen sitä hän on nauttinut lomasta.

– Se on ihan fakta, että luovuus tarvitsee lomaa ja vapaa-aikaa, muuten ei pysty mitenkään uusiutumaan eli jo ammatinkin takia on pakko pitää lomaa.

Sairaalamaailmaan uppoutuminen vaatii oman paneutumisensa. Näyttelijät joutuvat opiskelemaan hieman alaakin suoriutuakseen roolistaan.

– Pienen loman jälkeen alkaa koulutus sairaalassa. Pitää taas vähän muistella, miten tippa asennetaan ja piikkejä pistetään ihmisiin.

Hoitajan rooli on kova, toisin kuin Rölli-elokuvan rooli.

– Näyttelen Iiris Ketolaa, elämän kovettamaa ja kylmää ihmistä. Silloin kun sitä alettiin tekemään, niin ohjaaja teroitti, että en saa nauraa ja Iiris on ihan erilainen kuin minä. Se on niin kaukana minusta, että ehkä sen takia oli helppo näytellä. Eri roolit tulevat eri aikaan valmiiksi, pohtii Iina Kuustonen.