1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perheet

Miten valtion päätökset vaikuttavat? Seuraamme yhden perheen elämää

Yle Keski-Suomi seuraa vaalikauden ajan hallituksen ja eduskunnan päätösten vaikutusta yhden perheen elämään. Esimerkkiperheemme on nuori yhden lapsen perhe Jyväskylästä.

Miina Palho, Timi Veijanen ja Elmiina.
Yle Keski-Suomi seuraa vaalikauden ajan hallituksen ja eduskunnan päätösten vaikutusta yhden perheen elämään. Esimerkkiperheemme on nuori yhden lapsen perhe Jyväskylästä.

Yle Keski-Suomi seuraa vaalikauden ajan hallituksen ja eduskunnan päätösten vaikutusta yhden perheen elämään. Esimerkkiperheemme, Timi Veijanen (23 v.), Miina Palho (24 v.) ja Elmiina (6 kk.), asuu vuokra-asunnossa Jyväskylässä.

Kaikki kolme ovat asuneet Keski-Suomessa koko ikänsä. Nykyisessä vuokra-asunnossa he ovat asuneet vajaan vuoden. Vuokra on 800€/kk, ja sen päälle tulee lämmitysähkö.

– Sähköstä tulee talvella runsaat sata euroa kuukaudessa lisää. eli asuminen maksaa noin 900 euroa kuukaudessa, Veijanen kertoo.

Miina Palho on tällä hetkellä kotiäitinä. Koulutukseltaan hän on ylioppilas, ja teki ennen kotiäitiyttä siivoustöitä.

– Luultavasti lähden myöhemmin opiskelemaan, olen jo opiskellut yliopistossa pari vuotta. Olin kirjoilla matematiikalla, mutta luin enemmän biologiaa ja kemiaa. Olen miettinyt hakemista lääketieteelliseen, mutta en ole vielä ihan varma, hän sanoo.

Veijanen puolestaan tekee keikkatöitä ja opiskelee logistiikkainsinööriksi.

– Opinnot alkoivat kaksi viikkoa sitten, ja neljä vuotta pitäisimennä, hän sanoo.

Kuva aukeaa suuremmaksi klikkaamalla. Kuva: Yle

Tukien varassa

Perheen kuukausitulot koostuvat Palhon noin 700 euron äitiysrahasta, yleisestä 620 euron asumistuesta ja 330 euron opintotuesta. Veijasen keikkatöistä saamat tulot vaihtelevat 100-500 euron välillä.

– Peruselämisessä olemme tällä pärjäilleet. Välillä pitää pyytää vanhemmilta tai sisaruksilta lainaa, jos tulee isompia useamman sadan euron menoja kerralla. Niitä lapsiperheessä kuitenkin tulee, Veijanen sanoo.

– Paljon olemme myös saaneet käytettynä ja ostaneet kirppareilta, Palho täydentää.

Nyt hankintaa odottaa pinnasänky Elmiinalle.

Kymppi päivässä per aikuinen

Arjen ostaminen mietitään tarkkaan.

– Ostetaan sitä mitä tarvitaan ja jolla pärjää, Veijanen toteaa.

Säästöjä perheelle ei jää.

– Meillä oli vähän säästöjä, mutta ei ole enää, kun tilanne on se, että joskus kuukauden menot ylittävät tulot, Palho sanoo.

Käytettäväksi asumisen ja laskujen jälkeen jää 600-700 euroa, eli noin kymppi päivässä aikuista kohden. Sillä hankitaan ruoat, bensat, vaipat ja kaikki muu.

Ei sillä paljon juhlita.

Timi Veijanen

– Ei sillä paljon juhlita, Veijanen naurahtaa.

Kaavaillut leikkaukset mietityttävät

Valtiovarainministeriön arvion mukaan hallituksen säästöt osuvat eniten eläkeläisiin ja lapsiperheisiin. Veijanen ja Palho eivät ole suoraan huolissaan leikkauksista, mutta jonkin verran ne mietityttävät.

– Nyt varsinkin kun elää suurimmaksi osaksi erilaisilla tuilla. Mutta ei se pelota, etteikö pärjättäisi ja selvittäisi. Meillä on kuitenkin hyvät tukiverkostot, emmekä ole koskaan tarvitessa ilman apua jääneet, Veijanen sanoo.

– Sähköveroa ollaan nostamassa, ja se vaikuttaa meihin. Mieluiten olisin Elmiinan kanssa kotona, mutta taitaa mennä kotihoidontuella liian tiukalle, Palho pohtii.

Halvempi asunto mietinnässä

Palhon ja Veijasen asumismenot ovat heidän omastakin mielestään melko korkeat. Nykyisin normaalilla 20 vuoden laina-ajalla 900 eurolla lyhentäisi noin 140 000 euron asuntolainaa ja maksaisi 200 euron yhtiövastikkeen.

Jos tulot kovin putoavat, on pakko katsoa edullisempaa asumisjärjestelyä.

Miina Palho

– Jos tulot kovin putoavat, on pakko katsoa edullisempaa asumisjärjestelyä, Palho linjaa.

Kuva: Jaana Polamo / Yle

– 900 euroa kuussa on kuitenkin aika paljon asumisesta. Halvemmallakin pääsisi. Kolme ihmistä pienessä kaksiossa ei ole kovin mukava ajatus, mutta jos se on ainoa vaihtoehto, niin ei siinä mikään auta sitten, Veijanen jatkaa.

Palhon ja Veijasen nykyisessä asunnossa on 81 nelilötä.

– Joko pitää mennä kauemmas tai pienempään, Veijanen summaa.

Autoa Veijanen ja Palho pitävät lähes välttämättömänä.

– Bussillakin pääsee, mutta jos linja-auto kulkee tunnin välein ja työkeikka kestää kaksi tuntia, reissuun voi mennä viisi tuntia, sanoo Veijanen.

Autona perheellä on 15 vuotta vanha Toyota.

Omakotitalo haaveissa

Tulevaisuuden haaveissa Palholla ja Veijasella siintää oma asunto.

– Omakotitalo on sellainen, jota materialistisista tavoitteista miettii, Veijanen naurahtaa.

– Jos lääkäriksi pääsee, silloin pitäisi olla rahaakin, jatkaa Palho.

Ulkomaat kiinnostavat, mutta vain matkailumielessä.

– Jyväskylä on hyvä paikka, toteaa Veijanen.

Haastattelut teki Yle Keski-Suomelle Riika Raitio. Lisätty video 8.9. 15:10