Turvapaikanhakijoiden tulva ei katso virka-aikoja – avun organisoimisella alkaa olla kiire

Kemi-Tornio -seudulla etsitään kuumeisesti ratkaisua siihen, miten yön selkään jääviä turvapaikanhakijoita voitaisiin auttaa. Haluja ja valmiutta auttamiseen olisi, mutta käytännön järjestelyjen pyörittäminen ei ole vielä kenenkään vastuulla.

Kotimaa
Turvapaikanhakija menossa Kemin poliisilaitokselle.
Riikka Rautiainen / Yle

Ulkona värjötteleville turvapaikanhakijoille ei ole tällä hetkellä Kemissä eikä Torniossa paikkaa, mihin he pääsisivät odottamaan poliisiaseman aukeamista. SPR:n vastaanottokeskus ottaa turvapaikanhakijat haltuunsa vasta poliisin tekemän ensikuulemisen jälkeen.

Vaikka Kemin poliisiasemalla otetaan turvapaikanhakijoita vastaan myös virka-ajan ulkopuolella, jää osa tulijoista pakostakin odottamaan seuraavaa aamua ja laitoksen aukeamista.

Viime viikonloppuna Kemin poliisiasemalle tuli 78 turvapaikanhakijaa, joista osa jäi värjöttelemään laitoksen pihalle.

– Kemin kaupunki on lähtenyt kartoittamaan tilannetta yhdessä SPR:n ja poliisin kanssa. Turvapaikanhakijoihin liittyvän toiminnan pyörittäminen ei ole kaupungin hommaa, mutta tilakysymyksissä voimme olla avuksi, luonnehtii Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Valmiutta on, koordinaatio kesken

Ensivaiheen odotustilaan liittyvää ongelmaa yritetään ratkaista jälleen maanantaina, kun SPR:n vastaanottokeskuksen ja poliisin edustajat tapaavat.

Akuutti ongelma on tiedossa myös Kemin evankelis-luterilaisessa seurakunnassa, mutta konkreettisia päätöksiä turvapaikanhakijoiden auttamiseksi ei seurakunnassa ole ehditty tehdä.

– Talvi painaa päälle nopeasti, joten seurakunta voisi olla ensimmäiseksi mukana esimerkiksi vaatekeräyksen organisoimisessa ja antaa tiloja sen järjestämiseksi, luonnehtii kirkkoherra Markku Korpela.

Seurakunnan tiloja Korpela ei olisi luovuttamassa laajemmin turvapaikanhakijoiden käyttöön vaan näkisi mieluummin, että apuun rientäisi Kemin kaupunki.

Korpelan mukaan Kemin seurakunnalla on kuitenkin useita tapoja auttaa turvapaikanhakijoita.

– Olemme tehneet maahanmuuttajatyötä jo vuosia ja meillä on työssä oma pappikin. Viime sunnuntaina keräsimme kolehdin turvapaikanhakijoita varten Kirkkohallituksen vetoomuksen mukaisesti, sanoo Korpela.

Nyt odotetaan lähtökäskyä

Odottavalla kannalla ollaan myös SPR:n paikallisjärjestössä, jossa ei ole vielä lähdetty organisoimaan esimerkiksi ruoka-apua turvapaikanhakijoita varten.

– Me odotamme nyt ohjeita Lapin piiriltä, mutta yksin emme voi toimia, vahvistaa Kemin osaston puheenjohtaja Tuula Tarvainen.

Tällä hetkellä paikallisosastoa työllistää muun muassa tiedottaminen, sillä Tarvaisen puhelin pirisee tiuhaan, kun ihmiset kysyvät häneltä ohjeita lahjoitusten tekemiseen, ilmoittautuvat käsipareiksi vapaaehtoistyöhön tai tarjoavat tiloja hätämajoitusta varten.

7.9. klo 14:13 Tarkennettu turvapaikanhakijoiden määrä.