1. yle.fi
  2. Uutiset

Saamelaiskäräjävaalit alkoivat – Kuluvan kauden saavutukset tuntuvat vähäisiltä

Saamelaiskäräjävaalit alkoivat tänään. Kokeneet ehdokkaat myöntävät, että Saamelaiskäräjillä on vaikeaa saada aikaan konkreettisia tuloksia. Silti mukana kisassa on jälleen 36 ehdokasta. Heihin voi tutustua Ylen uusissa palveluissa: Saamen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa.

Sápmi
Válgagalleriijajearahallamiin fitnan evttohasat 2015.
Yle

Kuluvalla vaalikaudella Saamelaiskäräjien istuntosalin saavutukset tuntuvat vähäisiltä.

– Eihän siellä tullut saavutuksia kun tämä ILO:kin meni hukkaan, sanoo ehdokas Jouko Hetta Sodankylästä Saamen vaaligalleriassa.

– En ole saanut vielä sitä saavutusta, mikä olis jo aikoinaan pitänyt saaha, sanoo ehdokas Pekka Pekkala Inarista Saamen vaaligalleriassa.

Jouko Hetta viittaa keväällä hyllytettyyn YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien ILO 169 -sopimukseen. Kevättalvella eduskunnassa kaatui myös Saamelaiskäräjien toinen kärkihanke, saamelaiskäräjälain uudistaminen.

– Omalta osaltani en usko, että olen saanut niinkään Saamelaiskäräjillä paljon aikaan, pikemminkin Saamelaiskäräjien ulkopuolella. Saamelaiskäräjien työ on hidasta ja saa raataa pitkään ennen kuin asiat edistyvät, sanoo ehdokas Anne Nuorgam Utsjoelta Saamen vaaligalleriassa.

Saamelaiskäräjien 21 ehdokasta valitaan henkilövaaleilla

Takaiskuista huolimatta 36 ehdokasta kilpailee 21 paikasta ja neljästä varapaikasta Saamelaiskäräjillä. Saamelaiskäräjät on neljän vuoden välein vaaleilla valittava saamelaisten virallinen kulttuuri-itsehallintoelin.

Saamelaiskäräjien edustajat valitaan henkilövaaleissa, joissa ei ole mukana puolueita eikä ryhmiä. Tietty määrä edustajia valitaan kuntakiintiöiden perusteella ja tietty määrä henkilökohtaisen äänimäärän perusteella.

Useat edustajat sanovat kuitenkin Saamen vaaligallerian haastatteluissa, että kokevat edustavansa saamelaisia, eivät tiettyä aluetta.

– Edustan koko saamelaisyhteiskuntaa, sanoo ehdokas Ulla-Maarit Magga Enontekiöltä Saamen vaaligalleriassa.

Yleltä uusi palvelu vaaleihin

Näissä Saamelaiskäräjävaaleissa ehdokkaisiin pääsee tutustumaan aikaisempaa paremmin Ylen uusien palveluiden kautta.

– Ensimmäistä kertaa Saamelaiskäräjävaalien historiassa äänestäjillä on käytössään näin kattavasti ja näin paljon tietoa ehdokkaiden näkemyksistä, sanoo Yle Sápmin päällikkö Pirita Näkkäläjärvi.

Yle Areenassa on avattu Saamen vaaligalleria, joka on tehty Ylen euro- ja eduskuntavaalien vaaligallerioiden sapluunalla – mutta ensimmäistä kertaa kolmella saamen kielellä. Lisäksi Yle Sápmin verkkosivuilla on avattu nelikielinen vaalikone, sekin ensimmäinen laatuaan.

Melkein kaikki ehdokkaat ovat lähteneet mukaan palveluihin.

Vaalin tuloksia odotellaan lokakuun 5. päivän kuluessa. Uusi vaalikausi alkaa ensi vuoden alussa.

Lue seuraavaksi