Unkarin Orbán: Ennenaikaista keskustella siirtolaiskiintiöistä

Pääministeri Viktor Orbánin mukaan ihmisten asettumista heille osoitettuihin kohdemaihin olisi mahdotonta valvoa vapaan liikkuvuuden Euroopassa.

Ulkomaat
Viktor Orbán
Viktor OrbánFilip Singer / EPA

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin mielestä on turha määrätä siirtolaiskiintiöitä yksittäisille EU-maille niin pitkään, kun unionin ulkorajat eivät ole pitävät.

– Niin pitkään kun emme voi puolustaa Euroopan ulkorajoja, niin on turha puhua siitä, kuinka monta ihmistä voimme ottaa sisään, Orbán sanoi suurlähettiläille pitämässään puheessa Budapestissa.

Orbánin mielestä siirtolaisten ja pakolaisten jakamisessa EU-maihin ei ole järkeä järjestelmässä, jossa ihmisillä on mahdollisuus liikkua vapaasti jäsenvaltiosta toiseen. Orbánin mukaan ihmisten asettumista heille osoitettuihin kohdemaihin olisi mahdotonta valvoa.

– Unkarin näkökulma ei sulje pois sitä seikkaa, että jossain vaiheessa on mahdollista keskustella kiintiöjärjestelmästä älykkäällä ja reilulla tavalla.

Tänä vuonna Unkariin on saapunut yhteensä yli 150 000 pakolaista ja siirtolaista. Heistä 50 000 saapui maahan pelkästään elokuussa.

Unkari on rakentanut piikkilanka-aidan eteläiselle Serbian vastaiselle rajalleen hillitäkseen maahanpyrkijöitä. Lisäksi maa rakentaa samalle rajalle neljä metriä korkeaa aitaa.

Lauantaina Orbán ilmoitti, että hän haluaisi lähettää armeijan valvomaan rajaa ja estämään luvatonta maahantuloa.

Lähteet: AFP, AP