Äänekosken viesti Brysseliin: "Suomalainen ruuantuotanto vaarassa loppua"

Maanviljelijät varoittelevat, että heinäpaalit palavat ja maito roiskuu, kun tuhannet EU-maiden maanviljelijät osoittavat tänään mieltään Brysselissä. Mielenosoitus liittyy EU:n maatalousministerien kokoukseen. Parinkymmenen suomalaisen maanviljelijän viesti on selvä: suomalaiset viljelijät ovat Venäjän tuontikiellon suurimpia kärsijiä.

Ulkomaat
Mielenosoittajat Brysselin keskustassa savun keskellä.
Parikymmentä suomalaista on mukana maataloustuottajien mielenosoituksessa Brysselissä.Tommi Lunttila

Tuhansien traktorien kulkue on ruuhkauttanut Brysselin keskustan, kun ruuantuottajat ympäri Euroopan ovat kokoontuneet mielenosoitukseen EU:n maatalouspolitiikkaa vastaan. Parinkymmenen suomalaisen viljelijän joukkoa johtaa äänekoskelainen maatalousyrittäjä Tommi Lunttila, joka on myös MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja. Keski-Suomesta mukana on myös Jukka Kauppinen Hankasalmelta.

Äänekosken viesti Brysseliin kokoontuneille maatalouspoliitikoille on selvä: juuri suomalaiset viljelijät ovat Venäjän tuontikiellon suurimpia kärsijöitä.

– Kun EU asetti Venäjän vientipakotteet, seuraukset pakotteista kaatuivat ruuantuottajien niskaan. Pelkästään Suomessa tuottajahinnoista on sulanut 400 miljoonaa euroa pois, mikä on viety suoraan viljelijän kukkarosta. EU-päättäjien pitää nyt kantaa vastuunsa aiheuttamastaan ruokamarkkinoiden sotkusta, Lunttila suomentaa.

– Meillä Suomessa on pitkä yhteinen raja Venäjän kanssa ja vilkas, yli satavuotinen historia kaupankäynnissä, Lunttila selvittää Suomen erityisasemaa.

Myös tuottajahintoja halpuutettu

Kotimaisen tuotannon ylitarjonta, maatalouspolitiikan uudistaminen ja ruuan halpuuttamiskampanjat ovat laskeneet paitsi ruuan kuluttajahintaa, myös tuottajien osuutta siitä.

Miehet huutavat megafoniin.
Jami Lauttalammi

– Ruuan kuluttajahinnan lasku ja terve kilpailu markkinoilla ovat sinällään tervetulleita, mutta tuottajan osuutta ruuan hinnasta on voitava kasvattaa tavalla tai toisella. Nyt alennukset revitään tuottajan selkänahasta. Useilla maatiloilla eletään velaksi ja harkitaan lopettamista. Tämä ei voi enää jatkua näin, Lunttila painottaa.

Yhteismielenosoitus on osoitus myös viljelijen keskinäisestä solidaarisuudesta, joka on ollut koetteilla EU:n maatalouspolitiikan myllerryksessä.

– Me haluamme olla tukemassa yhteistä mielenosoitusta, mutta kuitenkin rauhallisin keinoin: meillä ei ole lapioita ja hankoja mukana, Lunttila hymähtää.

Kriisipaketti auttaa vain hetken

Mitä maataloustuottajat sitten käytännössä vaativat?

– Haluamme tietää, saadaanko aikaan uusi kriisipaketti, joka vastaa tämänhetkiseen, akuuttiin tuottavuusongelmaan. Markkinoille täytyy myös saada vakauttamiskeinoja, joilla voitaisiin vaikuttaa tuottajanhintojen laskuun.

– Kriisipaketeilla tätä ongelmaa ei kuitenkaan ratkaista, Lunttila toteaa.

Suomen maatalousministeri Kimmo Tiilikainen lensi kokoukseen samalla koneella suomalaisten mielenosoittajien kanssa.

– Kävimme hyvän keskustelun ministerin kanssa, hän kyllä näkee tilanteen taustat. Nyt pitäisi vain saada läpi poliittisia päätöksiä. Ministerillä on avaimet asiaan, Tommi Lunttila sanoo.

– Jäämme odottamaan kokouksen tuloksia, ja sen jälkeen mietimme jatkotoimia.

Tommi Lunttilan ottamat kuvat lisätty juttuun klo 15:59, Jami Lauttalammin kuvat klo 17:29.