Pahasti pullottavan nivustyrän voi hoitaa halvalla hyttysverkolla

Ruotsalaistutkijan havainto voi helpottaa miljoonien hoitamattomasta tyrästä kärsivien köyhien maiden asukkaiden elämää, kertoo Ruotsin televisio SVT.

terveys
Hyttyverkko.
Stephen Morrison / EPA

Halpa hyttysverkko voi tuoda avun jopa miljoonille nivustyrästä kärsiville köyhien maiden asukkaille. Ruotsalaistutkimuksen mukaan tyräleikkauksissa käytettävän kalliin nailonkudosta olevan erikoisverkon voi korvata tavallisesta hyttysverkosta leikatulla kaistaleella ilman, että komplikaatioiden riski kasvaa.

Nykyisin vain pieni osa köyhien maiden tyräpotilaista saa avun leikkauksesta, sillä erikoisverkko on erittäin kallis. Esimerkiksi Ugandassa voidaan leikata vähemmän kuin yksi prosentti nivustyrästä kärsivistä.

Lääkäri Jenny Löfgrenin Uumajan yliopistolle tekemässä väitöskirjatutkimuksessa yli 300 ugandalaiselle tehtiin nivustyräleikkaus, jossa puolet potilaista sai erikoisverkon ja puolet hyttysverkon kappaleen. Potilaita seurattiin vuosi leikkauksen jälkeen, eikä kahden tutkimusryhmän välillä havaittu eroja.

– Emme pystyneet osoittamaan mitään eroa kahden verkon välillä potilastyytyväisyydessä, komplikaatioissa tai nivustyrän uusiutumisriskissä. Ainoa ero oli kustannuksissa, toteaa Löfgren Ruotsin television SVT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Löfgrenin mukaan erikoisverkko maksaa esimerkiksi Ugandassa 125 dollaria eli noin 112 euroa, mutta intialainen hyttysverkko vain yhden dollarin eli alle euron.

– Monet potilaista ovat maanviljelijöitä, joiden on nivustyrän vuoksi vaikea työskennellä ja elättää perheensä, Löfgren kertoo vaivan vaikutuksesta ungandalaismiesten elämään.

Nivustyrä on ennen kaikkea miesten vaiva. Arviolta joka neljäs mies saa nivustyrän jossakin elämänsä vaiheessa. Nivustyrässä nivustaipeen tukikudokset pettävät ja vatsakalvoa sekä joissakin tapauksissa myös vatsaontelon sisältöä työntyy nivuskanavaan. Pullottava tyräpussi on erittäin kivulias ja haittaa elämää.

Nivustyräleikkauksessa tyräpussi poistetaan ja nivustaivetta vahvistetaan kiinnittämällä siihen nailonverkko.