Aikuisiällä löytyneet veljet auttoivat juurtumaan – "Nyt tiedän, mistä olen lähtöisin"

Maria Nyman sai tietää kolmekymppisenä, että hänellä on neljä sisarusta. Isosisko torjui Nymanin, mutta veljistä on tullut hänelle läheisiä. He ovat opettaneet Nymanille, että sisaruus on myös raastavaa.

Kotimaa
Adoptoitu Maria Nyman veljensä kanssa.
Maria Nyman

Lapsena Maria Nyman oli kateellinen kavereilleen, joilla oli siskoja ja veljiä. Erityisesti häntä kiehtoi seurata sisarusten välisiä riitoja. Viiden minuutin raivokkaan tappelun jälkeen sisarukset saattoivat olla taas ylimpiä ystäviä.

– Nyt minusta on mahtavaa sanoa, että minulla on kaksi veljeä, Nyman sanoo.

Nyman löysi sisaruksensa 30-vuotiaana saatuaan tietää, että hänet on adoptoitu. Nyman oli kuullut, että Väestörekisterikeskuksen sivuilta pystyy tarkistamaan omat tietonsa.

– Halusin lähinnä katsoa, mitä tietoja valtio kerää ihmisistä. Siellä lukikin vanhempieni alla, että ottovanhempi. Sieltä löytyi myös joku ventovieras nainen, jonka alla luki biologinen vanhempi.

Samana iltana Nyman kuuli totuuden myös vanhemmiltaan. Heille oli adoptioprosessin aikana sanottu, ettei lapselle pitäisi kertoa adoptiosta. Sen ajateltiin häiritsevän lapsen kehitystä.

– Käsittelin asiaa mielessäni pari päivää. Sitten ajattelin, että tämmöistä se elämä on. En ruvennut ihmettelemään, miten vanhemmat ovat voineet olla kertomatta. En kantanut kaunaa silloin, enkä kanna vieläkään. Ei ole syytä.

Synnyttäjän vastaus oli isku vasten kasvoja

Nyman löysi biologisen äitinsä Väestörekisterikeskuksen osoitepalvelusta. Pelastakaa Lapset ry:n adoptoitujen jälkipalvelusta hän sai kuulla synnyttäjänsä ilmoittaneen sinne, ettei halua olla tyttärensä kanssa missään tekemisissä.

– Se oli vähän isku vasten kasvoja. Pelastakaa Lapset ry:n kautta löysin kuitenkin sisarukseni, joten se oli hyvä reissu.

Minulla ei ole omia lapsia, joten en pysty juurtumaan mihinkään heidän kauttaankaan. Siksi minulle on tärkeää, että minulla on biologisia sisaruksia.

Maria Nyman

Nyman sai kuulla, että hänellä oli kaksi siskoa ja veljeä. Hänen isosiskonsa ei halunnut kuulla Nymanista mitään, mutta isoveli ja pikkuveli halusivat tavata Nymanin. Hänellä on myös teini-ikäinen pikkusisko, jonka kanssa hän ei toistaiseksi ole juurikaan pitänyt yhteyttä.

– Tapasin isoveljeni ensimmäisen kerran jo viikko sen jälkeen, kun olin laittanut hänelle viestin. Hänen vaimonsa naureskeli jo ensimmäisillä tapaamisilla, että aivan kuin olisimme aina tunteneet toisemme. Jutut kävivät isoveljen kanssa niin hyvin yksiin.

Pikkuveljensä kanssa Nymania jännitti, sillä tämä oli kasvanut isän puoleisen suvun kanssa.

– Olin hänen siskonsa tuntemattomalta puolelta sukua. On kuitenkin ihanaa, miten hyvin hänkin on ottanut minut vastaan. Nyt kun näkisin vielä molemmat veljet yhdellä kertaa. Meillä on kaikilla niin pitkät välimatkat, että tapaaminen on haastavaa, Nyman kertoo.

Sisaruus on myös raastavaa

Nyt Maria Nymanin lapsuudentoive sisaruksista on toteutunut. Hän tapaa isoveljeään ja tämän perhettä muutaman kerran vuodessa. Pikkuveljen ajaessa pitkiä matkoja hän huolehtii, onko tämä kunnossa.

En ruvennut ihmettelemään, miten vanhemmat ovat voineet olla kertomatta.

Maria Nyman

– Se on raastavaakin. Vaikka tietää järjellä, että kaikki on hyvin, pitää silti laittaa pikkuveljelle viestiä, jos kuulee samalla suunnalla tapahtuneesta onnettomuudesta.

Nyman on onnellinen, että adoptio tuli julki. Muuten hän ei olisi saanut tietää sisaruksistaan.

– Ihminen kaipaa tietoa omista juuristaan. Minulla ei ole omia lapsia, joten en pysty juurtumaan mihinkään heidän kauttaankaan. Siksi minulle on tärkeää, että minulla on biologisia sisaruksia. Sitä tietää, mistä on lähtöisin, Nyman pohtii.