Eduskunnan puhemies Lohela Immosesta: Ei ole tehtäväni ottaa kantaa edustajien mielipiteisiin

Toimittajille tarkoitetun eduskunnan puhemiehen perinteisen syyskauden aloitustilaisuuden pitäneeltä Maria Lohelalta kysyttiin kommenttia muun muassa puoluetoverinsa, kansanedustaja Olli Immosen (ps.) Facebook-kirjoitteluun. Lohelan edeltäjissä on ollut arvojohtajia. Lohela puolestaan ei pidä itseään minkäänlaisena johtajana.

politiikka
Maria Lohela

Eduskunnan puhemiehen valtuudet ovat eduskuntatalossa, ei yhteiskunnassa yleisemmin, painotti eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) tänään maanantaina toimittajille pidetyssä eduskunnan syyskauden avajaistilaisuudessa. Eduskunta kokoontuu syksyn ensimmäiseen täysistuntoonsa huomenna tiistaina.

Lohelalta kysyttiin muun muassa puhemiehen näkemystä vihapuheen suitsimiseen.

Puhemies huomautti myös, ettei eduskunta instituutiona puutu kansanedustajien näkemyksiin, joita nämä esittävät vapaa-ajallaan ja istuntokauden ulkopuolella.

– Puhemiehen tehtävä ei ole ottaa kantaa edustajien poliittisiin mielipiteisiin, Lohela linjasi, kun häneltä kysyttiin puhemiehen kommenttia perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen heinäkuiseen Facebook-kirjoitteluun.

Immosen tekstin myötä eri puolilla Suomea järjestettiin rasisminvastaisia mielenosoituksia.

Maanantaina Lohela kertoi toivovansa, että eduskunta käy rakentavaa, ratkaisukeskeistä keskustelua, jotta Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden humanitaarinen kriisi saadaan ratkaistua.

"Kunnia-asia, että kaikkien ääni kuuluu"

Maria Lohela kuvailee tärkeintä olevan, että kaikkien edustajien ääni pääsee eduskunnassa kuuluviin. Puhemiehistössä ei ole nyt opposition edustajaa. Varapuhemiehiä ovat keskustan Mauri Pekkarinen ja kokoomuksen Paula Risikko.

– Kunnia-asiani on huolehtia kaikkien äänen kuuluvuudesta, Lohela lupaa.

Eduskunnan puhemiehien joukossa on ollut ihmisiä, jotka ovat kokeneet itsensä arvojohtajiksi. Lohela kertoo, ettei hän koe itseään minkäänlaiseksi johtajaksi.

– En näe itseäni ylhäältä katselevana johtajana, hän kertoo.

Valtakunnan hierarkiassa puhemies on toinen presidentin jälkeen.