1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Punainen Risti

SPR jarruttelee avustushaluisia: Vaatekeräys vasta, kun on tieto vastaanottokeskuksista

Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin alueella iloitaan jokaisesta auttajasta, jonka pakolaiskriisi saa liikkeelle. Samalla kehotetaan kuitenkin odottamaan vielä hetki. SPR:n vaatekeräys tulee, mutta se on koordinoitava rauhassa kunhan tiedetään, minne vastaanottokeskukset perustetaan. Vaatelahjoitusten lisäksi on kuitenkin muitakin tapoja auttaa.

Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirissä on tunnistettu kansalaisten halu osallistua turvapaikanhakijoiden auttamiseen. Vaatetta ja tavaraa löytyy lahjoitettavaksi monesta kodista. Yksi totutusti lahjoituksia keräävistä tahoista on Suomen Punainen Risti.

SPR:n Länsi-Suomen piirissä maltetaan vielä tovi ennen kuin polkaistaan vaatekeräys käyntiin. Ennen sitä SPR:ssä halutaan nimittäin tieto uusien vastaanottokeskusten perustamisesta piirin alueelle.

– Tarve syntyy niiden kautta. Nyt voi toki käydä kaappeja lävitse, mutta kun tästä joka tapauksessa tulee mittava keräys, niin hieman toppuutellaan tässä vaiheessa, sanoo SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala.

– Vaatekeräys on sellainen, että kun sen lanseeraa, niin sitä vaatetta todella tulee. Meidän pitää varmistua siitä, että ne pystytään lajittelemaan ja jakamaan eteenpäin. Jos keräys lanseerataan huonosti, siitä voi tulla kaaos – ja sitä emme tähän halua.

Vastaanottokeskuksiksi kelpaavista tiloista on Annalan mukaan tullut piiriin useita yhteydenottoja. Niidenkin suhteen edetään tietyn protokollan mukaan varmistaen, että kyseinen kunta on tietoinen suunnitelmista ja mukana niissä.

Vaasassa apuna

Vaasassa on tällä viikolla käynnissäyksityishenkilöiden organisoima keräys (siirryt toiseen palveluun), jossa SPR on mukana tarjoten keräyksen tiloiksi SPR:n Vaasan suomalaisen osaston kerhotilat. Keräyspäivät ovat torstai ja perjantai, jolloin rajattuna aikana kerhotiloihin voi tuoda tavaraa. Keräykseen hyväksyttävistä tavaroista löytyy tietoa mm. SPR:n suomalaisen osastonfacebook-sivulta (siirryt toiseen palveluun).

Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala muistuttaa, että myös SPR:n kirpputorien kautta pystytään auttamaan tarvitsijoita jo tässäkin vaiheessa.

– Kukaan ei jää ilman vaatteita, Annala sanoo.

Vapaaehtoiseksi ja Nälkäpäiväkeräykseen

Suomen Punainen Risti muistuttaa, että tapoja auttaa on muitakin kuin vaatteen ja tavaran lahjoittaminen.

– Nälkäpäivä on tulossa (17.-19.9.2015). Siihen voi osallistua, voimmehan joutua käyttämään katastrofirahastoa tähän tarkoitukseen, Pekka Annala sanoo.

Annalan mukaan meneillään oleva kriisi vaatii voimia sekä SPR:n palkatulta henkilökunnalta ja vapaaehtoisilta.

– Me olemme selvinneet vielä, mutta toki tiukilla ollaan. Tästä tulee vapaaehtoistoiminnan voimannäyte, Annala sanoo.

Länsi-Suomen piirin alueella on toimintaan ilmoittautunut uusia vapaaehtoisia. Mutta töitä löytynee kaikille halukkaille.

– Hyvä tahto riittää. Ilmoittautuu meille ja kyselee, mitä on tarjolla, Annala sanoo.