Räppäri Brädi sai tarpeekseen vihasta: "Satuttaa nähdä, että hiphop-fanitkin ovat nykyään avoimen rasistisia"

Lahtelaisräppäri Brädin mitta täyttyi vihapuheesta. En sano, ettei saa olla kriittinen, mutta avoin vihaaminen on rajua, järkyttävää ja surullista, hän sanoo.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Lahtelainen Kari Härkönen eli räppäri Brädi avautui sosiaalisessa mediassa suomalaisten suusta lentävistä sammakoista ja avoimen rasistisista kommenteista.

Miten mun Facebook-ystävikseni on tässä vuosien varrella on päässyt uimaan näin surkeeta jengiä? Se on nyt sillälailla, että teiän jokaisen neropatin kohdalla seuraavasta mun feediini päätyvästä aivopierusta tää "ystävyys" päättyy laakista. Ja sit jos ei olla enää frendejä tässä paskalaatikossa, sä tiiät, että mun mielestä sun ajatus- ja arvomaailma on perseestä.

Hän kertoo seuranneensa viime viikkoina yhä tiukkasanaisemmaksi muuttuvaa pakolaiskeskustelua järkyttyneenä.

– Rasismi ja maahanmuuttokriittisyys ovat järkyttäneet minua. Kun innostuin hiphopista, se oli väkivallan ja rasismin vastainen, kaikkien yhteinen kansanliike. Nyt on kasvanut uusia sukupolvia, joilla ei ehkä ole kulttuurimme juurista mitään hajua.

– Satuttaa nähdä, että hiphop-fanitkin ovat nykyään avoimen rasistisia ja vihapuhe lentää. En halua olla kaveri ihmisille, joilla on sellainen ajatusmaailma. En sano, ettei saa olla kriittinen, mutta avoin vihaaminen on rajua, järkyttävää ja surullista, hän lisää.

Brädi haluaa vaikuttaa yhä enemmän myös musiikillaan. Toni Wirtasen kanssa yhteistyössä tehty Hätähuuto-kappale on yksi esimerkki tästä. – Ihmiset ovat saaneet siitä palautteen perusteella hurjasti voimaa pahoissa paikoissaan. Kuva: Hanna Lumme / Yle

"Nyt oli pakko saada suu auki"

Kesähiteistään ja usein aihepiiriltään kevyistä kappaleistaan tunnettu räppäri kertoo, että iän karttuessa tekee yhä enemmän mieli seurata ja ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin. Uutta levyään työstävä artisti kertoo, että huoli yhteiskunnan tilasta näkyy myös musiikissa.

Hän ärähti sosiaalisessa mediassa, koska kokee, että on artistin velvollisuus näyttää esimerkkiä etenkin nuorille faneille.

Kun innostuin hiphopista, se oli väkivallan ja rasismin vastainen, kaikkien yhteinen kansanliike.

Brädi

– En ole koskaan nostanut itseäni kauhean yhteiskuntakriittisenä tai valveutuneena räp-artistina, mutta nyt oli pakko saada suu auki. Ei saa olla turpa kiinni tärkeiden asioiden edessä.

Hänen mielestään ihmiset piiloutuvat helposti sen taakse, että omillakin kansalaisilla menee huonosti.

– Sitten jos itsellä on vaikeaa tai pinna kiristää, ihminen on heti valmis provosoitumaan jostakin kuvasta tai otsikosta. Peräänkuulutan myös medialukutaitoa ja lähdekriittisyyttä, että mietitään, mikä on totta ja mikä ei, hän sanoo ja jatkaa:

– On älytöntä, mihin lankaan jengi menee somessa. Ja kun levitetään pelkoa lietsovia juttuja, ihminen pelästyy uuden asian edessä ja ajattelee, että okei, tämä on meillekin uhkakuva.