Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloihin toimitettu venttiilejä väärennetyillä papereilla

Säteilyturvakeskuksen mukaan venttiilien väärennetyt materiaalien testaustodistukset eivät ole heikentäneet ydinvoimaloiden turvallisuutta.

Olkiluodon ydinvoimalat Eurajoella 28. elokuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloihin on toimitettu venttiilejä, joiden materiaalien testaustodistukset ovat olleet väärennettyjä, tiedottaa Säteilyturvakeskus (siirryt toiseen palveluun).

Stukin mukaan venttiilit eivät ole vaarantaneet laitosten turvallisuutta.

– Tietynlaiset oikeat todistukset ovat olemassa, mutta kaikkia lisätestejä ei ole välttämättä tehty, vaan kirjoitettu vain nämä todistukset, selittää apulaisjohtaja Tomi Routamo Stukin ydinvoimalaitosten valvontaosastolta.

Joissain tapauksissa on myös väärennetty testituloksia, jos testit eivät ole menneet läpi.

Venttiilejä yhteensä noin 300

Stukin mukaan väärennetyillä testaustodistuksilla varustettuja venttiilejä on toimitettu Loviisaan ja Olkiluotoon yhteensä noin 300 kappaletta. Venttiilejä on käytetty pääasiassa mittausputkistoissa. Osa on edelleen varastossa. Ne on asetettu käyttökieltoon jatkoselvitysten ajaksi.

– Niitä ei ole turvallisuuden kannalta tärkeimmissä putkistoissa, Routamo vakuuttaa.

Fortumin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Loviisan ydinvoimalassa olevista venttiileistä kaksi on päätetty vaihtaa. Stukin Routamo kertoo, että niiden kohdalla vaatimusten täyttymisestä ei voitu olla varmoja. Toinen venttiileistä on jo vaihdettu ja toinen vaihdetaan lähitulevaisuudessa.

TVO:sta kerrotaan, että kaikki Olkiluodon ydinvoimalan venttiilit on käyty läpi, ja ne ovat olleet standardien mukaisia.

Pitkän ketjun lopputulos

Väärennökset paljastuivat, kun ydinvoimaloihin venttiilejä myyvä yritys ilmoitti heinäkuussa Loviisan ydinvoimalan omistavalle Fortumille ja Olkiluodon ydinvoimalan omistavalle TVO:lle, että venttiilien valmistajalle raaka-aineita myynyt metallitukkuliike oli väärentänyt testaustodistuksia.

Stukin mukaan heinäkuussa paljastuneesta asiakirjaväärennöksestä kerrottiin julkisuuteen vasta syyskuussa, koska asia haluttiin selvittää ensin.

– Jo alkuvaiheessa todettiin, että kyse ei ollut mistään vakavasta asiasta, emme pitäneet kiirettä myöskään tiedotteen suhteen, Routamo selittää.

Hänen mukaansa väärennösvyyhdin purkautuminen juontaa juurensa Koreassa vuonna 2013 paljastuneeseen tuoteväärennöstapaukseen.

– Tämä [väärennöstapaus] on tullut tällaisen pitkän ketjun lopputuloksena ilmi, että myös Suomeen on toimitettu venttiilejä, joiden materiaalitodistuksissa on epäselvyyksiä.

Stukin mukaan samoja venttiilejä on toimitettu myös muiden maiden ydinvoimalaitoksiin.

– Jatkossa varmaan kiinnitetään entistä enemmän huomiota siihen, että näitä toimitusketjuja täytyy valvoa sillä tavalla, että kiinnitetään erilaisiin epäkohtiin huomiota paremmin, Routamo sanoo.