Sata kiveä maan alla – historiallinen kivilöytö Stonehengen lähellä Britanniassa

Arkeologi Nick Snashallin mielestä kivilöytö avaa kokonaan uuden kappaleen Stonehengen tarinassa.

Havainnekuva monoliittisen kauden kivikehästä. Kuva: Ludwig Boltzmann instituutti

Britanniassa Stonehengen suositun turistikohteen läheltä on paikannettu noin sata monoliittisen kauden kiveä. 4 500 vuotta vanhat kivet ovat noin 4,5 metriä leveitä.

Metrin syvyyteen maanpinnasta hautautuneet kivet voivat olla arkeologien mukaan osa laajempaa neoliittistä löytöä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun) Yhtäkään kiveä ei ole kaivettu vielä ylös maasta.

Löytö on alle kolmen kilometrin päässä Stonehengestä Wiltshiressä ja alueen otaksutaan olevan rituaalialuetta.

Stonehenge on esihistoriallinen monumentti Englannin Wiltshiressä. Se on megaliiteista koostuva neoliittinen ja pronssikautinen kivikehä. Stonehengen on epäilty olleen auringon tai kuun temppeli tai esimerkiksi tähtitieteellinen kalenteri. Suositulla turistikohteella käy vuosittain yli miljoona turistia.

Historiallinen löytö on tutkijoiden mukaan poikkeuksellisen laaja ja ainutlaatuinen. Kivien paikantamiseen on käytetty erikoisteknologiaa, koska kiviä ei ole vielä kaivettu ylös.

– Emme usko, että tällaista löytyy enää mistään päin maailmaa, johtava tutkija Vince Gaffney Bradfordin yliopistosta vakuuttaa.

Arkeologi Nick Snashallin mielestä kivilöytö avaa kokonaan uuden kappaleen Stonehengen tarinassa.

Stonehengen esihistoriallinen monumentti sijaitsee Englannin Wiltshiressa. Kuva: Geert Verhoeven / Ludwig Boltzmann instituutti

Jyrääkö tietunneli?

Amerburin museon puheenjohtaja Andy Rhind-Tutt pitää kiviä uskomattomana löytönä. Hän pelkää, että alue tuhoutuu, kun suunniteltu A303-tietunneli ohittaa Stonehengen.

– Tämä huolettaa meiltä kaikkia, koska olemme löydön suhteen vasta jäävuoren huipulla. Olisi hirvittävää tuhota yksi maailman merkittävimmistä paikoista, Rhind-Tutt selittää.

Arkeologiryhmä The Stonehenge Hidden Landscapes on luonut maanalaisen kartan alueelle. Kartan teko on viisivuotinen projekti ryhmälle.

Aluetta kutsutaan nimellä "Superhenge", koska se on viisi kertaa Stonehengen aluetta suurempi. 

Historiallinen kivilöytö esiteltiin tänään maanantaina Britannian tiedeyhteisön festivaalilla Bradfordissa.