Kunnanjohtaja taloudesta: Painimista juoksuhiekassa

Erikoissairaanhoidon menot ylittyvät kolmanneksella, Kela-sakot kuormittavat taloutta eikä TE-keskuksella riitä rahoja palkkatukeen pitkäaikaistyöttömien työllistämistä varten. Kuntatalouden rekeä on näinä aikoina raskasta vetää Keminmaassa ja monessa muussakin kunnassa.

Kuva: Yle / Kyösti Vaara

Keminmaan kunnalle on tulossa talousvaikeuksia huolimatta tiukasta taloudenpidosta. Kunnanjohtaja Mauri Posio kertoo, että kunnan talouskuri omassa toiminnassa on pitänyt, mutta erityisesti erikoissairaanhoito ja niinsanotut Kela-sakot painavat taloutta pakkaselle.

Keminmaa on budjetoinut erikoissairaanhoitoon 9,5 miljoonaa euroa. Jos nykyinen kehitys jatkuu, niin erikoissairaanhoito ylittää budjetin kolmella miljoonalla eurolla.

– Tosin sairaanhoitopiirin mukaan menot voivat pienentyä loppuvuonna. Lisäksi kuntien maksuosuuksia voidaan palauttaa. Mutta tästähän me emme vielä tiedä, sanoo kunnanjohtaja Mauri Posio.

Lisäksi valtio on kiristänyt määritelmää, jonka perusteelle kunnat joutuvat maksamaan osuuksia pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta. Tästä on tulossa Keminmaalle 340 000 euron ylitys budjettiin.

– Vuoden alusta lähtien kunta joutuu maksamaan 50 prosenttia työttömän työmarkkinatuesta, jos työttömyys on kestänyt 300 päivää. Jos työttömyys on kestänyt tuhat päivää, kunnan osuus on 70 prosenttia.

Pitkäaikaistyöttömien työllistämisestä loppuivat tukirahat

Vuoden alusta Keminmaa alkoi työllistää pitkäaikaistyöttömiä, mutta sitten TE-toimiston palkkatukirahat loppuivat, kertoo kunnan perusturvajohtaja Seija Parviainen.

Vielä viime vuonna kunnat joutuivat maksamaan niin sanottua Kela-sakkoa 500 työttömyyspäivän jälkeen.

Keminmaa on laatinut talouden tasapainottamisohjelman, jossa on menosäästöjä kahdelle vuodelle yhteensä 843 000 euroa. Säästöt koostuvat välillä todella pienistä puroista. Kunnassa kaavaillaan esimerkiksi 10 000 euron vuotuista säästöä musiikkiopistosta.

– Tämä on kuin painimista juoksuhiekassa, Posio kuvaa tilannetta.