1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koululaiset ovat nälkäisiä syksyllä – hävikkiruokaa ei jää jaettavaksi Kontiolahdella

Minne hävikkiruoka on hävinnyt Kontiolahden kunnassa? Muun muassa niiden päiväkotilasten, koululaisten ja vanhusten suihin, joille ruoka on alunperin valmistettukin. Esimerkiksi yläkoululaiset ovat syöneet viime päivät niin hyvällä ruokahalulla, että tähteeksi on jäänyt vain jokunen peruna.

Kotimaan uutiset
Koululta ja terveyskeskukselta ylijäänyttä ruokaa jaetaan hyväntekeväisyyteen.
Sari Jormanainen / Yle

Kontiolahden kunnassa Pohjois-Karjalassa ei synny tällä hetkellä niin sanottua hävikkiruokaa, jota voisi jakaa eteenpäin sitä tarvitseville.

Ruokapalvelupäällikkö Pirjo Partanen kertoo, että aherruksensa aloittaneilla yläkoululaisilla on niin hyvä ruokahalu, että viime päivinä tähteeksi on jäänyt vain jokunen peruna.

– Yläkoululta on aiemmin jaettu hävikkiruokaa, mutta tänä syksynä on ollut semmoinen ilmiö, että on monta päivää mennyt niin, ettei sieltä ole jäänyt mitään jaettavaksi.

Hirmu hieno asia, että he syövät. Sitä vartenhan me sitä ruokaa tehdään.

Pirjo Partanen

– Onko lapset kesän jälkeen vähän nälkäisempiä ja syövät enempi? Vai mikä on, ruokapalvelupäällikkö Partanen pohdiskelee.

Pirjo Partasen mukaan tämä syksy ei kuitenkaan ole mikään yllättävä poikkeus.

– Joka syksy on ollut huomattavissa se, että kun lapset tulevat kouluun, he syövät paremmin kuin muuna aikana. Se yleensä tässä syksyn aikana tasoittuu.

– Hirmu hieno asia, että he syövät. Sitä vartenhan me sitä ruokaa tehdään, Pirjo Partanen sanoo.

Toimintamallimuutoksen jälkeen myöskään terveyskeskuksen keittiön valmistamaa ruokaa ei ole jäänyt jaettavaksi.

– Tehdään ateriat hyvin tarkalla määrällä ja jaetaan suoraan asiakkaan tarjottimelle.

Yli 3 000 ateriaa päivittäin

Lähimmäisen parhaaksi -yhdistys on välittänyt kunnan laitoksista ylijäänyttä ruokaa sitä tarvitseville Kontiolahdella noin puolentoista vuoden ajan. Yhdistys on jakanut päivittäin kymmeniä annoksia.

Kontiolahden kunnan ravintohuolto valmistaa arkipäivisin reilut 3 000 annosta, joista noin 2 200 menee koululaisten suihin.

Syksyn saapuminen ei ole tuonut kunnan ruokalistoille erityisiä teemoja.

– Mutta kun ruokalistoja tehdään, siinä pyritään aina huomioimaan sesonkituotteet ja tietenkin oman maakunnan tuotteet, joita on vuosien saatossa pitkin aikaa lisätty, Kontiolahden ruokapalvelupäällikkö Pirjo Partanen kertoo.

_Parhaillaan vietetään Kuluttajaliiton koordinoimaa valtakunnallista Hävikkiviikkoa, joka kampanjoi ruokahävikin vähentämisen ja ruoan arvostuksen puolesta. _

Lue seuraavaksi