1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ebolan jälkeen – Malissa ja Guineassa polion leviämisen vaara

Malin poliotapaus on jo toinen takaisku viikossa maailmanlaajuiselle yritykselle hävittää polio kokonaan. Ukrainassa on todettu kaksi tapausta.

Ulkomaat
Lääkärit ilman rajoja -järjestö antaa polion vastaisen rokotuksen sudanilaiselle lapselle Minkammenissa.
Lääkärit ilman rajoja -järjestö antoi polion vastaisen rokotuksen sudanilaiselle lapselle Minkammenissa tammikuussa 2014.Nichole Sobecki / Lehtikuva

Uusi terveysvaara uhkaa ebolan runtelemia Malia ja Guineaa Länsi-Afrikassa, Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa. Guineasta Maliin matkustaneessa taaperossa on todettu poliotartunta. Se on ensimmäinen Malissa todettu poliotartunta neljään vuoteen.

Malin viranomaisten mukaan 19 kuukautta vanha lapsi halvaantui heinäkuun 20. päivänä. Hänet tuotiin hoitoon maan pääkaupunkiin Bamakoon vasta seitsemän päivää myöhemmin. Lapsen poliovirus on samaa kantaa kuin Guinean Kankan-alueella elokuussa 2014 todettu virus.

Kummassakin maassa on heikko rokotussuoja poliota vastaan, ja siksi viruksen leviämisen vaara on suuri. Poliovirus voi pahimmillaan aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai halvauksen.

Malin poliotapaus on jo toinen takaisku viikossa maailmanlaajuiselle yritykselle hävittää polio kokonaan. Ukrainassa on todettu kaksi poliovirustapausta. Ne ovat ensimmäiset Euroopassa vuoden 2010 jälkeen todetut poliotartunnat.

Lähteet: Reuters