1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Oletko kokenut ikäsyrjintää työnhaussa?

Työnantaja puntaroi työnhakijoiden ominaisuuksia monelta kantilta, kun työhön haetaan sopivinta henkilöä. Ikä voi olla merkittävä tekijä, kun lopullinen valinta tehdään.

Kuva: Yle

Turun yliopiston tutkijatohtori Maarit Laiho sanoo, että ikäsyrjintä on tilastojen ja tutkimusten valossa todellinen ilmiö.

– On kyse siitä, että ihminen kokee tulleensa epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi iän takia. Jo yksilön kokemus oikeuttaa sanomaan, että ikäsyrjintää on olemassa, Laiho toteaa.

Maarit Laihon mukaan tilastot kertovat, että viisikymmenvuotiaiden on vaikeampi saada töitä, vaikkei ikäsyrjintä sinänsä koske vain viisikymppisiä.

– Kyse voi olla asenteista. Työnantaja voi pelätä esimerkiksi iäkkäämmän työntekijän kohdalla mahdollisia työkyvyttömyyseläkekustannuksia. Ne ovat kyllä aika mittavia verrattuna vaikkapa esimerkiksi nuorempien työntekijöiden vanhempainvapaakustannuksiin.

Laiho listaa myös useita muita syitä.

– Työnantaja voi ajatella, ettei ikääntyneellä ole niin hyviä valmiuksia oppia uutta tai pysyä muuttuvan työelämän vauhdissa. Ajatellaan, että nuoremmilla on tuoreempi koulutustieto ja parempi kielitaito. Nuorempien palkkavaatimuksetkaan eivät välttämättä ole niin korkeat.

Viisikymppisenä uuden työuran turva-alalla aloittanut Ilkka Kuuluvainen on sitä mieltä, että viisikymppinen työntekijä voi olla työnantajalle oikein hyvä valinta.

– Omat lapset ovat jo pois jaloista. Ei ole esimerkiksi lastenhoitopulmia, Kuuluvainen toteaa.

Oletko sinä kokenut työnhaussa ikäsyrjintää? Vaikuttaako ikä työpaikan saamiseen? Kerro kokemuksesi.