Työtöntä turhauttavat työnhaun pettymykset, byrokratia ja tyhjänpäiväiset kurssit

Työnantajia on vaikea vakuuttaa ilman kunnon papereita ja työkokemusta. Kokemusta taas ei kerry ilman että pääsee töihin. Forssalainen Eric Tiainen aikoo murtautua kehästä saattamalla loppuun ammattikoulutuksensa.

Kotimaa
Hämeestä Suomi-seurantasarjassa mukana oleva forssalainen Eric Tiainen
Otan vastaan työtä melkein mitä vain, sanoo Eric Tiainen. Yrittäjäksi ryhtyminenkin on käynyt mielessä, mutta siihen rohkaistuminen vaatii muita tuekseen.Markku Karvonen / Yle

Työtön nuori törmää jatkuvasti samaan kierteeseen.

Hän ei saa töitä koska ei ole työkokemusta. Kokemusta on vaikea kartuttaa kun ei saa töitä.

Toinen torppaaja on ajokortin ja auton puute. Työttömän rahoista ei riitä varoja autokouluun.

80 euroa viikossa riittää ruokaan

Juuri 25 vuotta täyttänyt forssalainen Eric Tiainen sanoo, että hänellä on vuokran maksun jälkeen käyttörahaa noin 80 euroa viikossa. Se on alle 320 euroa kuukaudessa.

Se riittää juuri ja juuri ruokaan ja muihin pakollisiin menoihin. Juuri missään ei ole varaa käydä, mutta onneksi verkon kautta voi pitää yhteyttä kavereihin maailman eri puolilla.

Kun Yle etsi hallituskauden mittaiseen politiikan ja päätösten vaikutuksia seuraavaan sarjaansa ihmisiä, Eric sanoi että kyllä hän voi kertoa työttömän arjesta, nyt ja lähivuosinakin.

Ericin ammattiopiskelu on kesken. Oma vahva ala on elektroniikka ja tietotekniikka, mutta siitä taas puuttuu tutkinto. Tällä hetkellä kotitalousala vaikuttaa lupaavalta.

Pari vuotta on mennyt ilman töitä

Eric Tiainen sanoo, että kokemusta on kertynyt hyvin eri tyyppisistä paikoista, mutta omaa alaa ja vakituista työtä ei ole löytynyt.

Hän on ollut muun muassa elektroniikkayrityksessä, kauppojen sijaismyyjänä, rakennusyrityksessä apumiehenä ja keittiötöissä. Samoin takana on työkokeiluja. Tutkintoa ei ole nyt miltään alalta. Ammattikoulun kotitalouslinja on nyt tarkoitus käydä loppuun.

– Pari vuotta on mennyt työnhaussa, kuntouttavan työtoiminnan ja muilla kursseilla ja työkkärissä ramppaamalla. Avoin CV on koko ajan verkossa. Kuntouttava työtoiminta on tuntunut oikein hyvältä, mutta aktivointikurssit työelämään sopeuttamisemineen ovat tuntuneet täysin turhilta.

Palveluista on hyvä ja huonoja kokemuksia

– Työvoima- ja muissa palveluissa on hyvin suhtautuvia ja hieman toisenlaisia ihmisiä. Välillä tulee virkailijoilta huonoina päivinä tylyä tekstiä. Karenssia saattaa yllättäen tulla. Olen kokenut joskus sen mielivaltaisena. Yhdelle sosiaalityöntekijälle lähetän kiitoksen siitä, että hän on tehnyt paljon oikein hyvää työtä.

– Byrokratian kanssa joutuu kaiken aikaa tappelemaan, täyttämään papereita ja lähettelemään niitä. Kun ei ole pankkitunnuksia eikä sähköistä tunnistautumista, viikottainen paperipino voi olla aika paksu. Se pitäisi saada helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi. Työmarkkina- ja asumistuissa ja muissa papereissa menee yllättävästi aikaa.

Työttömän arki on rahan kanssa sinnittelyä

– Tuntuu että Forssassa töitä ei ole nyt oikein missään. Kaveripiirissä ja saman ikäisten keskuudessa moni on samassa tilanteessa. Työkokemuksen ja auton ja ajokortin puuttuminen tökkäävät usein työhaastatteluissa. Joudun pyytämään perheeltä ja suvulta apua. Kaupassa on ostettava halvinta mahdollista.

Eric Tiainen on hämmästellyt julkisuudessa olleita työnantajia, jotka ovat valitelleet ettei työ kelpaa. Sellainen saisi Tiaisellekin ilmottautua.

– Mielelläni lähden heti töihin. Melkein mikä vain työ käy, kunhan työajat ja tehtävät ovat jotensakin selkeitä.

Forssalaisen työtömän mielestä on väärin, että hallitus haluaa leikata tässä vaiheessa pois työttömiltä ja vanhuksilta.

– Päinvastoin pitäisi helpottaa verotusta ja luoda mahdollisuuksia työllistymiselle. Tulevaisuudelta toivon eniten että löydän vakituisen työpaikan, vaikka edes osa-aikaisen, ja voin sillä tavalla parantaa elämäntilannetta.