Jansan Patria-syytteet nurin vanhentuneina

Slovenian entistä pääministeriä Janez Jansaa vastaan nostetut lahjussyytteet ovat rauenneet vanhentuneina. Syytteet liittyivät suomalaisten Patria-panssariajoneuvojen kauppaan.

Ulkomaat
Slovenian entinen pääministeri Janez Jansa.
Slovenian entinen pääministeri Janez Jansa.Antonio Bat / EPA

Sloveniassa neljä vuotta vireillä ollut lahjusoikeudenkäynti maan entistä pääministeriä Janez Jansaa vastaan on rauennut vanhentuneena, kertoo Slovenian uutistoimisto.

Jansa sai toissa vuonna kahden vuoden vankeustuomion lahjoman vastaanotosta, mutta viime huhtikuussa Slovenian perustuslakituomioistuin määräsi oikeudenkäynnin uusittavaksi muotovirheen takia.

Slovenian uutistoimiston STA:n mukaan Ljubljanan alioikeus on kuitenkin todennut kanteen vanhentuneeksi, ja näin ollen syytteet rauenneiksi. Syytettynä oli Jansan lisäksi kaksi muuta miestä, ja tieto perustuu toisen heistä asianajajan lausuntoon.

Syyttäjällä on kahdeksan päivää aikaa valittaa päätöksestä.

Taustalla Patria-kaupat

Jansa oli Slovenian pääministerinä, kun maa päätti vuonna 2006 ostaa suomalaiselta Patrialta yli sata panssaroitua AMV-ajoneuvoa. Tutkinta Jansan mahdollisesti saamista lahjuksista alkoi Ylen MOT-ohjelman perusteella.

Slovenia lopulta perui kaupat, kun osa panssareista oli jo toimitettu. Jansa joutui vankilaan, mutta hänet valittiin silti viime vuoden vaaleissa kansanedustajaksi.

Suomessa Patrian tuolloista johtoa vastaan Slovenian-kauppojen vuoksi nostetut lahjontasyytteet on hylätty sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa.

Lähteet: sta.si, reuters