Kirkon oma toiminta väistyy – seurakunnat tarjoavat hätämajoitusta ja henkistä apua

Seurakunnat pohtivat kuumeisesti mahdollisuuksiaan hätämajoittaa turvapaikanhakijoita ja tarjota heille muuta apua. Esimerkiksi Helsingin kirkkoihin majoitetaan lähipäivinä noin tuhat avuntarvitsijaa. Tämä tarkoittaa muutoksia seurakuntien arkeen.

Kotimaa
Patjoja lattialla
Hätämajoitusta Agricolan kirkon lattialla.Yle

Seurakunnissa eri puolilla Suomea mietitään nyt kiivaasti, miten turvapaikanhakijoille voidaan tarjota hätämajoitusta ja muuta apua. Helsingin kirkot aikovat lähipäivinä avata hätämajoitustilat ainakin tuhannelle avuntarvitsijalle. Esimerkiksi Turussa on jo päätetty majoittaa turvapaikanhakijoita leirikeskukseen. Seurakuntien arkeen uudet järjestelyt voivat tuoda muutoksia.

– Luulen, että kirkon oma toiminta väistyy siltä, että voimme hätämajoittaa ihmisiä. Etsimme omalle toiminnalle joko pienen tauon tai muut vastaavat tilat, Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Juha Rintamäki sanoo.

Kirkkohallituksen mukaan esimerkiksi seurakuntien iltapäiväkerhotoiminnan luvataan jatkuvan kaikesta huolimatta. Helsingissä saatetaan etsiä joillekin iltapäiväkerhoille korvaavia tiloja.

– Helsingin seurakunnissa on tosi laajaa iltapäiväkerhotoimintaa. Sen me ilman muuta pidämme kaikissa olosuhteissa, koska siinähän on kysymys siitä, miten voimme olla tukemassa perheitä ja heidän arkeaan. Etsitään tarpeen tullen sitten korvaavia tiloja, ja yhteisymmärryksessä tämä asia taatusti saadaan hoidettua, Juha Rintamäki sanoo.

Hätämajoitukselle tarvetta kuukausikaupalla

Helsingissä hätämajoitusta on jo viime perjantaista lähtien tarjottu Agricolan kirkolla. Sen lisäksi tiloiksi sopisivat ainakin Kallion, Lauttasaaren, Munkkiniemen ja Maunulan kirkot.

Seurakuntien hätämajoituksen tarve saattaa vaihdella lyhyestä jaksosta pidempään. Marja-Liisa Laihia Kirkkohallituksesta arvioi, että väliaikaiselle majoitukselle on kaikkiaan tarvetta useiksi kuukausiksi.

– Ne voivat olla pidempiäkin aikoja. Väliaikaisen majoituksen on arvioitu kestävän ihan kuukausikaupalla, ehkä kevääseen saakka. Kaikki riippuu siitä, miten nopeasti valtio pystyy löytämään vastaanottokeskustiloja tai kunnallisia tiloja.

Yösijan lisäksi henkistä apua

Monet seurakunnat ovat myös järjestäneet vaatekeräyksiä ja muuta apua turvapaikanhakijoille. Kirkko lupaa tarjota avuntarvitsijoille myös sielunhoitoa.

– Ei meillä terapeutteja ole joka seurakunnassa, mutta esimerkiksi seurakunnan diakoniatyöntekijöiden ja nuorisotyöntekijöiden koulutukseen kuuluu henkisen avun antaminen, ja puhutaan myös sielunhoidosta, asiantuntija Marja-Liisa Laihia Kirkkohallituksesta sanoo.

"Kaikki on mennyt rauhallisesti"

Yksi helsinkiläisen Agricolan kirkon kryptassa majoittuvista on Irakista reilu viikko sitten Suomeen saapunut Alaa Alabade. Hän tuntee olevansa tervetullut Suomeen.

– Suomi on erilainen maa. Tulin Kreikan, Makedonian, Serbian, Itävallan ja Saksan kautta. Täällä minua autetaan enemmän kuin muissa maissa, Alaa Alabade sanoo.

Hätämajoitus on myös järjestäjien mukaan sujunut hyvin.

– Kaikki on mennyt tosi rauhallisesti. Huolimatta siitä, mitä turvapaikanhakijat ovat kokeneet ja mitä he ovat lähteneet pakoon, he ovat olleet täällä todella rauhallisia. On hienoa, että olemme saaneet auttaa heitä tällä tavalla. Meillä on käynyt täällä ovella myös tosi paljon helsinkiläisiä, jotka ovat tarjonneet apua, Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Juha Rintamäki sanoo.