Kylmyys ja sade eivät pilanneetkaan kaikkien kesää – punkeilla repesi riemu

Turun yliopiston tutkijat ovat saaneet kesän aikana kansalaisilta yli 6 300 puutiaisnäytekirjettä. Turun yliopiston eläinmuseon amanuenssi Ritva Penttinen kertoo, että useimmat kirjeiden lähettäjistä ovat kertoneet, että puutiaisia on ollut tänä kesänä enemmän kuin koskaan.

Kotimaa
Punkki imee verta iholla.
Antti Heikinmatti / Yle

Punkkeja eli puutiaisia on ollut tänä kesänä Suomessa epätavallisen paljon.

Turun yliopiston tutkijat ovat pyytäneet kansalaisilta kesän aikana puutiaisnäytteitä. Punkkinäytteistä ei todellakaan ole ollut pulaa. Tutkijat ovat saaneet kesän aikana yli 6 300 puutiaiskirjettä. Turun yliopiston eläinmuseon amanuenssi Ritva Penttinen sanoo, että useimmat kirjeiden lähettäjistä ovat kertoneet, että puutiaisia on ollut tänä kesänä enemmän kuin koskaan.

Penttinen kuitenkin painottaa, että mitään tieteellistä tutkimusta puutiaisten määristä tutkijat eivät ole tehneet.

– Jos kirjeisiin uskoo, punkkeja on ollut todella paljon tänä vuonna, Penttinen kertoo.

Ilmaston lämpeneminen voi lisätä puutiaisten määrää

Penttinen kertoo, että sateinen kesä on ollut otollinen puutiaisille. Kuuma ja kuiva kesä on sen sijaan puutiaisille myrkkyä. Penttisen mukaan puutiaisten määrä on ylipäätään lisääntynyt ilmaston muuttumisen vuoksi.

Puutiaisen kehitys kestää kolmesta neljään vuotta. Munasta kehittyy toukka, toukasta nymfi ja nymfistä aikuinen puutiainen. Penttisen mukaan tämä kehitys saattaa nopeutua ilmaston muuttumisen vuoksi.

– Otollisimpien elinolosuhteiden vuoksi puutiaisia kehittyy lyhyemmässä ajassa enemmän, Penttinen sanoo.

Penttinen kertoo, että punkkeja voi olla vielä pitkälle syksyyn, jos sää pysyy lämpimänä.

– Itse olen löytänyt niitä joulukuussa maaperäaineista, Penttinen kuvailee.

Taigapunkki pysytellyt toistaiseksi poissa eteläisestä Suomesta

Puutiaisnäytteiden avulla tutkijat halusivat selvittään taigapunkin esiintymisalueet paremmin. Penttinen kertoo, että tähän mennessä puutiaisia on määritelty noin 10 000, vaikka puolet punkkikirjeistä on vielä avaamatta.

Suomessa esiintyy kaksi ihmiselle haitallista puutiaislajia: yleinen puutiainen ja taigapunkki eli Siperian puutiainen. Ilman tarkempaa tutkimusta puutiaisia on vaikea erottaa toisistaan, sillä ne näyttävät paljain silmin samanlaisilta ja ne voivat elää luonnossa samoilla alueilla.

Molemmilla lajeilla on myös samat isäntäeläimet: luonnonvaraiset nisäkkäät, lemmikki- ja kotieläimet sekä ihminen.

Taigapunkin kantama puutiaisaivokuume on sen sijaan vaarallisempaa muotoa kuin tavallisen puutiaisen. Molemmat punkit levittävät myös borrelioosia.

Penttinen kertoo, että alustavien tulosten mukaan taigapunkkia esiintyy Pohjanlahden rannikolla Perämereltä alaspäin. Sisämaassa taigapunkkia esiintyy Savossa ja Pohjois-Karjalassa ja Pirkanmaalla. Etelä-Suomessa taigapunkkia ei sen sijaan ole vielä havaittu.

Puutiaisten vähentämiseen on olemassa helppo keino

Penttisen mukaan esimerkiksi kesämökin ympäristöstä puutiaisia on mahdoton hävittää kokonaan, mutta määrää voi hillitä pitämällä esimerkiksi nurmikon lyhyenä.

– Puutiaisen eivät viihdy lyhyellä nurmella, koska niillä on vaara kuivua, Penttinen kertoo.

Pitkä ruohikko auttaa puutiaisia myös siksi, että sen isäntäeläiminä toimivat pikkunisäkkäät viihtyvät myös paremmin pitkän heinän seassa. Myös isommat metsän eläimet kannattaa pitää tontilta poissa, koska esimerkiksi hirvet ja kauriit voivat tuoda niitä mukanaan mökkitiluksille.