Viljelijöillä mitta täynnä – EU tarjoaa puolen miljardin kriisipakettia

5 000 viljelijää ja 400 traktoria pysäyttivät Brysselin liikenteen.

Ulkomaat
Mieltään osoittaneet maanviljelijät suihkuttivat leikkuupuimurista olkia mellakkapoliisien päälle Brysselissä maanantaina.
Mieltään osoittaneet maanviljelijät suihkuttivat leikkuupuimurista olkia mellakkapoliisien päälle Brysselissä maanantaina.Emmanuel Dunand / AFP

EU-komissio tarjoaa maataloustuottajille 0,5 miljardin kriisipakettia. Suurin osa siitä on tarkoitus jakaa maidontuottajille, jotka ovat komission mukaan kärsineet eniten.

MTK:ssa lasketaan, että maitoalan vahingot yksin Suomessa ovat 200 miljoonaa euroa, eikä tukipaketti olisi EU-tasolla kuin "murusia".

– Tukia pitää kohdentaa sinne, mihin on pahiten iskenyt. Baltia ja Suomi ovat kärjessä, siitä ei pääse mihinkään, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Toiminnanjohtaja Johan Åberg Suomen ruotsinkielisesta tuottajajärjestöstä SLC:sta arvioi, että Suomeen tukisummasta voisi tulla 5 – 10 miljoonaa, mitä hän pitää ”hyvänä alkuna”.

Suomi katsoo olevansa yksi pahimpia kärsijöitä, yhdessä Baltian kanssa.

– Senteissä laskettuna Suomi on menettänyt eniten, maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) arvioi maidontuottajien tilannetta, ennen kokousta.

Tiilikainen sanoo Suomen toivovan tukien aikaistamista, jotta viljelijät saavat kassaan rahaa. Lisäksi markkinoita pitää tukea, muun muassa kriisirahalla.

EU-komission 0,5 miljardin paketti on komission mielestä iso kädenojennus tilanteessa, jossa EU-rahasta kilpailee moni. Esimerkiksi pakolaistulva on kasvattanut EU:n menoja.

Tuottajat ja maatalouden työntekijät ovat ryhmittyneet EU-rakennuksia ympäröiville kaduille ja Brysselin sisääntuloteille osoittamaan mieltään.

EU-korttelia suojannut mellakkapoliisi on suojautunut kilvillään kananmunasadetta ja lentäviä olutpulloja vastaan. Viljelijät puolestaan ovat joutuneet väistelemään poliisin vesitykkejä.