Tšekki ja Slovakia vastustavat yhä siirtolaiskiintiöitä

Molemmat maat vastustavat turvapaikanhakijoiden sijoittamista EU-maihin kiintiöiden perusteella ja sanovat, että avun on oltava vapaaehtoista. Jos jokin jäsenmaa haluaa jättäytyä kiintiösuunnitelman ulkopuolelle, se voi sen sijaan antaa taloudellista apua. Myös Romania sanoi myöhemmin maanantaina vastustavansa pakollisia kiintiöitä.

turvapaikanhakijat
Maahanmuuttajia matkalla kohti Makedonian rajaa Pohjois-Kreikassa, lähellä Idomenin kylää 4. syyskuuta.
Maahanmuuttajat kävelivät kohti Makedonian rajaa Pohjois-Kreikassa, lähellä Idomenin kylää 4. syyskuuta.Sakis Mitrolidis / AFP / Lehtikuva

Tšekin tasavalta ja Slovakia pysyivät maanantaina kannassaan, että ne vastustavat turvapaikanhakijoiden sijoittamista EU-maihin kiintiöiden perusteella. Niiden mukaan kaiken avun on perustuttava vapaaehtoisuuteen.

Tšekin pääministeri Bohuslav Sobotka ja Slovakian pääministeri Robert Fico kertoivat kannastaan tavattuaan Itävallan liittokanslerin Werner Faymannin Bratislavassa.

– Pyrimme edelleen vakuuttamaan EU-kumppanimme siitä, ettei turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamiseksi oteta käyttöön mitään pakollisia pysyviä mekanismeja. Me haluamme avustaa vapaaehtoisesti, Sobotka sanoi.

Myös Romanian pääministeri Klaus Iohannis sanoi myöhemmin maanantaina, että maa vastustaa pakollisia kiintiöitä ja voi ottaa korkeintaan vähän alle 1 800 turvapaikanhakijaa.

Euroopan komission odotetaan keskiviikkona julkistavan suunnitelmansa 160 000 turvapaikanhakijan sijoittamiseksi EU-maihin. Joitakin yksityiskohtia suunnitelmasta tuli julkisuuteen maanantaina. Esimerkiksi Saksan osuus olisi yli 40 000 ja Ranskan yli 31 000 ihmistä.

Mikäli jokin maa kieltäytyisi ottamasta osaa suunnitelmaan, se voisi sen sijaan antaa taloudellista tukea.

"Turvapaikanhakijat lähtisivät joka tapauksessa muualle"

Tšekin kiintiöksi on kaavailtu 4 306 turvapaikanhakijaa ja Slovakian osuudeksi 2 287 hakijaa, jotka ovat saapuneet Kreikkaan, Italiaan ja Unkariin. Tšekki on aiemmin tarjoutunut ottamaan vastaan 1 500 turvapaikanhakijaa ja Slovakia 200, joiden se toivoi olevan enimmäkseen kristittyjä.

– Eurooppaan saapuvat turvapaikanhakijat eivät halua jäädä Slovakiaan. Heillä ei ole uskonnollisia siteitä tänne, eikä sukulaisia täällä, he lähtisivät joka tapauksessa muualle. Siksi kiintiöt ovat minusta irrationaalisia, Fico sanoi.

Molempien maiden mukaan EU:n olisi päätettävä muista keinoista siirtolaiskriisin ratkaisemiseksi. Keinoina olisivat esimerkiksi unionin rajavalvonnan lisääminen ja "turvallisten" maiden listan muodostaminen, joista tulevat turvapaikanhakijat käännytettäisiin takaisin.

– Haluamme auttaa, mutta taloudellisesti, esimerkiksi tarjoamalla asiantuntija-apua, ja totta kai otamme vastaan joitain pakolaisia, mutta toiminnan on oltava täysin vapaaehtoista, Sobotka sanoi.

Komission suunnitelmassa unionin jäsenmaihin sijoitettaisiin 66 400 turvapaikanhakijaa Kreikasta, 54 000 Unkarista ja 39 600 Italiasta. Kyseisten maiden ei tarvitsisi osallistua komission suunnitelmaan.

EU julkisti toukokuussa suunnitelman 40 000 turvapaikanhakijan sijoittamiseksi eri jäsenmaihin. Suunnitelma kaatui tuolloin jäsenmaiden vastustukseen. Uuden suunnitelman 160 000 turvapaikanhakijoiden määrä sisältää aiemman suunnitelman 40 000 hakijaa.

Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin odotetaan julkistavan suunnitelman virallisesti keskiviikkona.

Lähteet: Reuters