1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Puolustusministeri Niinistö varuskuntaverkostosta: ”Voi tulla jopa puute petipaikoista”

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kaavailee selvitystä jalkaväkimiinoja korvaavista järjestelmistä ja varuskuntaverkoston tilanteesta. A-Studiossa hän vastaili selvityksiä koskeviin kysymyksiin huomattavasti innokkaammin kuin kysymyksiin kansliapäällikön nimityksestä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö Ylen A-studiossa maanantaina. Kuva: Yle

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan jalkaväkimiinoja korvaavien järjestelmien pelote ja alueellinen vaikutus ovat jääneet puutteellisiksi. Heikkouksien takia Niinistö aikoo käynnistää selvityksen järjestelmien kehittämiseksi. Selvityksen aikataulu on vielä avoin. 

– Jalkaväkimiinoja ei olla palauttamassa, mutta hallitusneuvotteluissa sovittiin, että suorituskykyä korvaavien järjestelmien kehittelyä jatketaan, Niinistö sanoo A-Studion haastattelussa.

Miinapelotteen lisäämiseksi Niinistö kaavailee yhdeksi vaihtoehdoksi etävaikutteisten miinakenttien kehittämistä.

– Ne voisivat olla samantyyppisiä, kuin esimerkiksi viuhkamiina, josta tehtiin etälaukaistava viuhkapanos. Pannaan vähän älyä miinan kylkeen ja kutsutaan sitä joksikin muuksi, Niinistö kuvailee.

Miinaselvityksen lisäksi Niinistö aikoo tarkastella, vastaako puolustusvoimauudistuksen jälkeinen varuskuntaverkosto tulevaisuuden tarpeita.

– Puolustusvoimauudistus jouduttiin tekemään ankarien budjettisäästöjen puitteissa. Nyt kun tiedämme, että ikäluokat eivät ole pienenemässä ainakaan sillä tavalla kuin on väitetty, niin voi tulla jopa puute petipaikoista.

Aivan lähitulevaisuudessa uusia varuskuntia ei olla kuitenkaan avaamassa. Selvitys tehdään tällä hallituskaudella, mutta mikäli uusia varuskuntia päädytään selvityksen jälkeen perustamaan, tapahtuu se vasta 2020-luvulla, Niinistö arvioi.