Homoliitoista kiistellään Kentuckyssa – avioliittoluvan myöntämisestä kieltäytynyt virkamies edelleen vangittuna

Virkamiehen mukaan samaa sukupuolta olevien avioliitto sotii hänen uskontoaan vastaan.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa Kentuckyn osavaltiossa paikallinen virkamies on ollut viime viikosta asti vangittuna, koska hän on kieltäytynyt myöntämästä avioliittolupia samaa sukupuolta oleville pareille. Virkamies on valittanut kohtelustaan osavaltion korkeimpaan oikeusistuimeen ja vedonnut uskonnonvapauteen. Hän pitää homoliittoja syntinä.

Tapaus on lisännyt kierroksia Yhdysvalloissa vellovaan kiistaan ihmisoikeuksista ja uskonnonvapaudesta. Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi kesäkuussa, että samaa sukupuolta olevilla ihmisillä on oikeus avioliittoon koko maassa. Jotkut osavaltiot, kuten Kentucky, eivät ole kuitenkaan vielä muuttaneet lainsäädäntöään korkeimman oikeuden edellyttämällä tavalla.

Vangittu virkamies, Kim Davis, lopetti kaikkien avioliittolupien myöntämisen korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen. Davis on perustellut päätöstään sillä, ettei hän voi toimia uskonnollisen vakaumuksensa vastaisesti ja hyväksyä jotain, minkä uskoo olevan syntiä.

Käräjätuomari kehotti ensin Davisia myöntämään avioliittoluvat Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksen nojalla. Koska Davis kuitenkin edelleen kieltäytyi noudattamasta käskyä, tuomari katsoi Davisin syyllistyvän oikeuden halventamiseen ja määräsi tämän vangittavaksi viime viikon torstaina.

Tuomarin mukaan Kim Davis pysyy vangittuna ainakin viikon ajan. Davis on määrä vapauttaa, mikäli hän lupaa jatkossa noudattaa liittovaltion lakeja. Virkamies on kuitenkin yhä kieltäytynyt avioliittolupien myöntämisestä.

Lähteet: AP, Reuters