1. yle.fi
  2. Uutiset

Luteet yleistyneet matkailun majoituspaikoissa Lapissa

Ihmisen ikävä kumppani lude on yleistynyt matkailun majoituspaikoissa Lapissa. Syynä pidetään vilkastunutta kansainvälistä matkailua. Kasvanut ludeongelma ei liioin ole lappilainen matkailuilmiö, vaan luteita on koko maassa.

ilmiöt

Luteiden yleistymisen syynä pidetään vilkastunutta kansainvälistä matkailua, sillä ötökkä kulkee ihmisten mukana matkatavaroissa.

Desinfektori Seppo Parviainen Napapiirin Tuhohyönteistorjunnasta laski aiemmin vuotuiset ludetorjunnat yhden käden sormilla, mutta nyt toimeksiantoja tulee jopa viikoittain.

– Kyllä luteiden määrä on selvästi lisääntynyt matkailupaikoissa, sanoo Seppo Parviainen.

Hänen mukaansa ei kuitenkaan voida osoittaa, että luteita Lappiin tulisi vain yhdestä ilmansuunnasta. Luteita voi tulla kaikista niistä maista, joista ihmisiäkin tulee. Hän ei liioin sulje pois suomalaisia kantajia.

Parviainen sanoo, että on vain huonoa tuuria, jos lomamatkallaan joutuu yöpymään samassa sängyssä luteiden kanssa, tai joutuu muuten niiden kumppaniksi. Tavatonta se ei ole.

Ei laukkua sängyn alle

Kasvanut ludeongelma ei liioin ole vain lappilainen matkailuilmiö, vaan luteita on koko maassa.

Parviaisen mielestä kyse ei välttämättä ole huonosta hygieniasta. Huoneisto voi olla puhtaaksi jynssätty, mutta luteita sieltä vain löytyy.

Ludetorjujan mukaan runkopatja on huono hankinta vuoteeksi sinne, missä nukkujat vaihtuvat. Luteelle runkopatja on hyvä piilo. Vaneripohjainen puusänky ja irtopatja olisivat tuholaistorjunnan kannalta parempia vaihtoehtoja.

– Lude on hankala eläin, koska se vaihtaa paikkaa matkatavaroiden mukana. Lomapaikassa on parempi säilyttää laukkua parvekkeella kuin sängyn alla, Seppo Parviainen neuvoo.

Veriläikät ja pienet pisteet

Lude elää ihmisen verestä ja sillä se myös lisääntyy.

– Luteen sänkykumppanuutta ei voi olla huomaamatta, sanoo desinfektori Seppo Parviainen.

Ihossa puraisupaikka punottaa ja sitä kutittaa. Ja kun lakanat tarkistaa, niin pienet punaiset veriläikät ovat merkkinä luteesta. Tummat pikkuruiset pisteet sängyn pohjalevyssä ovat luteen ulostetta.

Torakat, russakat, sokeritoukat...

Vaikka lude on yleistynyt, desinfektoria työllistävät enemmän aivan muut hyönteiset, kuten torakat, russakat ja sokeritoukat.

– Sokeritoukkaa löytyy kohta joka toisesta asunnosta, Seppo Parvianen kuvailee.

Hänen mukaansa ötököiden takia ei tarvitse hätääntyä. Tehokkaalla torjunnalla ne saadaan kuuriin ja asia kuntoon.

Ammattimiehellä on monenlaiset torjuntakonstit, joista torjunta-aineen käyttö on toki yleisin. Torjunta-aineiden varoaikakin on Parviaisen mukaan ihan kohtuullinen, niin että evakkomatka ei veny ajallisesti pitkäksi.

– Riippuu tietenkin aina tapauksesta, Seppo sanoo.

Tapauskohtaista on sekin, miten hyvin ötököiden häätäminen onnistuu.

– Niin... ja jos luteista on kyse, niin sitten taas sängyssä nukkumalla sen huomaa, onnistuiko häätö, lähtivätkö vieraat.

Lue seuraavaksi