Eduskuntaryhmien puheenjohtajat pohjustivat aamu-tv:ssä värikkäästi budjettiriihtä – video

Keskusta ja perussuomalaiset korostivat, että Suomi on keskellä pitkää alijäämäjaksoa, joka ei pääty edes tämän vaalikauden aikana.

Outi Alanko-Kahiluoto, Aino-Kaisa Pekonen, Matti Vanhanen ja Sampo Terho
Eduskunta kokoontuu tänään ensimmäiseen täysistuntoonsa ja tänään alkaa myös hallituksen budjettiriihi, jossa viilataan ensi vuoden talousarviota. Politiikan syksyä vierailivat aamu-tv:ssä ennakoimassa eduskuntaryhmiensä puheenjohtajat Keskustan Matti Vanhanen, Perussuomalaisten Sampo Terho, Vasemmiston Aino-Kaisa Pekonen ja Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto.

Eduskunta kokoontuu tänään kauden ensimmäiseen täysistuntoonsa ja huomenna starttaa hallituksen budjettiriihi, jossa viilataan ensi vuoden talousarviota.

Budjettiriihtä pohjustettiin Ylen aamu-tv:ssä keskustelulla, johon otti osaa eduskuntaryhmien puheenjohtajat neljästä puolueesta.

Oppositiota edustaneet vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto ja vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen arvostelivat hallituksen kaavailemia leikkauksia muun muassa koulutukseen ja eläkeläisten asumistukeen.

– Koulutusleikkaukset ovat ihan kohtuuttomia. Nyt leikataan esimerkiksi kaikkein vaikeimmassa asemassa olevilta kouluilta ja heikoimmilta alueilta, sanoi Alanko-Kahiluoto.

Vasemmistoliittoa hiertävät erityisesti yksinasuvia eläkeläisiä koskettavat leikkaukset.

– Muutos ajaa eläkeläisiä entistä enemmän toimeentuloluukulle. Se tietysti vaikuttaa kuntien talouteen. Tässä ollaan kurjistavassa tilanteessa, mikä kääntyy itseään vastaan, Pekonen sanoi.

Hallituksen puolelta keskustan Matti Vanhanen ja perussuomalaisten Sampo Terho kummastelivat sitä, etteivät mitkään leikkaukset kelpaa oppositiolle.

– Nyt eletään seitsemättä syvän alijäämän vuotta.  Tämä ei ole mitään hätiköityä ja kiireessä tehtyä, vaan seitsemäs vuosi peräkkäin jättimäinen alijäämä, sanoi Vanhanen.

– Tämä tulee kestämään silti vielä yli tämän vaalikauden ennen kuin päästään budjettitasapainoon. Ei voi puhua häitäisestä tasapainottamisesta, säesti Terho.