1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehti: Liberaalia paavi Franciscusta vastaan nousee konservatiivinen vastarinta

Paavi Franciscus on kuohuttanut katolista kirkkoa vapaamieleillä lausunnoillaan, joista monet myös pitävät. The Washington Postin mukaan paavia vastaan on kuitenkin nousemassa oppositio.

Ulkomaat
Paavi Franciscus
Paavi FranciscusAlberto Pizzoli / AFP

Vapaamielisiä ajatuksia esittänyttä paavi Franciscusta vastaan on katolisen kirkon sisällä noussut vastarinnan aalto, kertoo The Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehti on haastatellut monia katolisen kirkon vaikutusvaltaisia edustajia. Heidän mukaansa katolisen kirkon sisään on syntynyt voimakasta kahtiajakoa, jollaista ei ole esiintynyt siten 1960-luvun uudistajapaavien ajan.

Lehden mukaan kritiikki Franciscusta kohtaan ilmenee monin tavoin. Joskus konservatiiviset kirkonmiehet esittävät sitä suoraan julkisuudessa. Paaviin kohdistuvaksi kritiikiksi voidaan lisäksi tulkita lehdistölle annetetut tietovuodot Vatikaanin sisäisistä asioista sekä katolisten konservatiivien suosimien nettisivujen esittelemien kirjojen ja mielipidekirjoitusten suosion kasvu.

Kuohuttavia lausuntoja – vai vain nykyaikaa?

Argentiinalaistaustainen paavi Franciscus valittiin Vatikaanin johtoon maaliskuussa 2013. Paavina hän on tehnyt useita linjauksia, jotka ovat tärisyttäneet konservatiivisen kirkon perustuksia. The Washington Post on tehnyt merkittävimmistä linjauksista oman listansa (siirryt toiseen palveluun).

Linjauksista useimmat liittyvät perhesuhteisiin, jotka ovat katolisuuden ja nykyaikaisen elämänmenon välisiä kompastuskiviä. Heinäkuussa 2013 hän totesi homoseksuaaleista: "Jos joku on homoseksuaali ja etsii Jumalaa ja hänen hyvyyttään, mikä minä olen tuomitsemaan".

Franciscus on myös ottanut vastaan ja hyväksynyt kirkon piiriin transseksuaalisen henkilön ja antanut abortin tehneille naisille mahdollisuuden saada anteeksianto.

Toukokuussa 2013 Franciscus sanoi, että Jumala pelastaa kaikki ihmiset Jeesuksen veren kautta. Häneltä kysyttiin, koskeeko tämä myös ateisteja, Franciscus vastasi: "Myös ateisteja, kaikkia!"

Tämän vuoden kesällä Franciscus otti voimakkaasti kantaa ympäristön saastumiseen ja ilmastonmuutokseen. Hän kutsui maapallon saastuttamista synniksi ja piti ihmiskunnan moraalisuutena saada ilmastonmuutos talttumaan kansainvälisen sopimuksen myötä.

Marraskuussa 2013 paavi otti kantaa yritystoimintaan liittyvään ahneuteen ja sen aiheuttamaan ihmisten eriarvoisuuteen. Hän ihmetteli sydämetöntä tiedonvälitystä: "Miten on mahdollista, että asunnottoman ihmisen kuoleminen kurjuuteen ei ole uutinen, mutta pörssikurssin laskeminen kahdella pisteellä on?"

Monet katoliset ovat olleet iloisia siitä, katolinen kirkko on ottamassa askeleita nykyaikaisuuteen. Monet ovat kuitenkin harmistuneet, sillä paavi näyttää kaatavan kirkon pyhimpiä opetuksia.

Katolisen kirkon konservatiivipiireissä on nyt otettu käyttöön termi "sekaannus" kuvaamaan tilannetta mainitsematta kuitenkaan itse paavia. Britanniassa 500 pappia julkisti tänä vuonna avoimen kirjeen, jossa todettiin, että kirkon sisällä on "paljon sekaannusta" liittyne kirkon "moraaliopetuksiin".

Lue seuraavaksi