1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pärjäisitkö keskiajan Suomessa? Yle Tiede tarjoaa selviytymisoppaan

Keskiaika kiinnostaa Suomessa ja muualla. Tästä kertovat esimerkiksi keskiaikatapahtumat ja Game of Thrones.

kulttuuri
Keskiaikaiset markkinat Turun Vanhalla Suurtorilla.
Keskiaikaiset markkinat järjestettiin Turun Vanhalla Suurtorilla kesäkuussa.Petra Ristola / Yle

Keskiaikainen Suomi – tai oikeastaan Ruotsiin kuuluva Itämaa – olisi nykyihmiselle sekä tuttu että vieras ympäristö. Yle Tieteen valmistamassa selviytymisoppaassa pääsee tutustumaan kotimaahamme sellaisena, kun se oli runsaat 600 vuotta sitten.

Kansan puhuma kieli muistutti tuolloin nykysuomea niin paljon, ettei se tuottaisi suuria ongelmia. Suomen lisäksi täällä kuulisi ruotsia, saamea, alasaksaa, venäjää ja oppineiston piirissä jopa latinaa.

Puheenaiheena olisivat usein arjessa uskonasiat, jotka olivat yhdistelmä vanhoja kansanuskomuksia ja uutta katolista kristinuskoa. 200 000 ihmisen asuttamassa Itämaassa oli myös suurkaupunkeja – tai ainakin Turku, joka oli Ruotsin toiseksi mahtavin kaupunki. Asukkaita siellä oli 6 000.

Yle Tieteen ohjelmasarjassa Matka Itämaahan tutustutaan noin vuoden 1400 Suomeen, kertoo toimittaja Seppo Heikkinen. Heikkisen mukaan keskiaika kiinnostaa nykyihmistä. Siitä kertovat hänen mukaansa esimerkiksi keskiaikatapahtumat, joita järjestetään muun muassa Turussa, Hämeenlinnassa ja Kokkolassa.

Oppaana ohjelmasarjassa toimii _Matkaopas keskiajan Suomeen _-kirjan kirjoittanut Ilari Aalto. Hänen mukaansa keskiajassa kiinnostavat samat asiat kuin yleensäkin matkustamisessa vieraisiin kulttuureihin eli erilaisuus.

Aalto muistuttaa, että keskiaika innostaa muuallakin, Esimerkkeinä hän mainitsee Game of Thrones -tv-sarjan ja Tarun sormusten herrasta.

Heikkisen mukaan Aallon esitystapa tuo historian eläväksi: sen näkee, haistaa ja kuulee.

Selviytymisopas keskiajan Suomeen löytyy täältä. Kaikki viisi jaksoa ovat myös ladattavissa omalle laitteelle Yle Areenasta. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi