Superpesiksen kurinpitäjä: Sotkamon Komulainen tahrasi mainettaan

Sotkamon Jymyn Jani Komulaisen sanomiset Vimpelin Vedon Mikko Rantalahdelle superpesiksen toisessa loppuottelussa ei edusta pesäpallon, Superpesiksen tai Pesäpalloliiton arvoja. Kurinpitopäällikkö ei kuitenkaan käynnistä jatkotoimenpiteitä asiassa.

urheilu
Sotkamon Jymyn Jani Komulainen
Tomi Hänninen

Pesäpallon kurinpitopäällikkö Tapio Rantala on selvittänyt miesten Superpesiksen toisessa loppuottelussa toisen jakson neljännen tasoittavalla vuorolla syntyneitä tapahtumia. Tilanteessa olivat osapuolina Sotkamon Jymyn Jani Komulainen ja Vimpelin Vedon Mikko Rantalahti.

Tilanteessa Komulainen on kysynyt Rantalahdelta: "Pitäisikö tämä pallo lähettää Syyrian lapsille?". Syyrian hätään ja pakolaistulvaan viitannut kommentti on tuntunut Rantalahdesta absurdilta ja otteluun kuulumattomalta, jonka johdosta Rantalahti on lähtenyt selvittämään, mistä on ollut kysymys. Tässä vaiheessa Komulainen on ainoastaan toistellut kysymystä: "Etkö tiedä, mitä tarkoitan?", mutta ei ole selventänyt, mitä kommentillaan tarkoitti. Kysymystä on seurannut pelaajien välinen sananvaihto, jonka ottelun syöttötuomari on käynyt keskeyttämässä.

Ottelun jälkeen Komulainen oli kertonut tiedotteessa kommentin juontuneen ensimmäisen finaalin jälkeen julkaistusta lehtijutusta, jossa Rantalahti oli kiittänyt Jumalaa ottelussa lyömästään läpilyönnistä. Komulaisen näkemyksen mukaan urheilua ja uskontoa ei tulisi sekoittaa keskenään.

Komulainen on pahoitellut kommenttiaan tiedotteessa ja todennut sen olleen asiaton. Ottelun jälkeen Komulainen ja Rantalahti ovat käyneet tilannetta läpi yhteisymmärryksessä.

Maine tahraantui, mutta ei aiheuta jatkotoimenpiteitä

Kurinpitopäällikkö Rantala toteaa, ettei Komulaisen kommentti edusta pesäpallon, Superpesiksen tai Pesäpalloliiton arvoja.

– Mitä tulee Komulaisen kommenttiin, on selvää, ettei se edusta pesäpallon, Superpesiksen tai Pesäpalloliiton arvomaailmaa. Pesäpalloon kuuluu vastustajan tietynlainen "psyykkaaminen" ja sitä pidetään sallittuna, kunhan se pysyy hyvän maun rajoissa, sanoo Rantala Superpesiksen tiedotteessa.

Ratkaisuaan varten Rantala tutki tilanteen ottelutallenteen ja asiasta julkaistun tiedotteen sekä kuuli ottelun tuomaristoa ja Mikko Rantalahtea. Kurinpitopäällikkö päätti olla käynnistämättä asiassa jatkotoimenpiteitä.

– Toisinaan pelaajien arvostelukyky pettää. Komulainen on tahrannut toiminnallaan mainettaan, mutta toisaalta myös nopeasti astunut julkisuuteen ja ottanut erehdyksestään vastuun. Tämä ei luonnollisestikaan ole asiassa ratkaisevaa, mutta on yksi huomioon otettavista seikoista, toteaa Rantala.