Hyppää sisältöön

"Nousuja ja laskuja on ollut pääkopan sisällä" – ilmailuharrastajia huolettaa Rengonharjun kohtalo

Etelä-Pohjanmaan ilmailuharrastajien tavoitteena on, että Rengonharjun lentokenttä säilyy vähintään valvomattomana lentopaikkana. Lentokentän ylläpitovastuun ottaminen Seinäjoen lentoaseman lakkauttamisen jälkeen olisi ilmailukerholle iso haaste ja esimerkiksi turvalaitteiden ylläpito ei onnistu harrastajavoimin.

Etelä-Pohjanmaan Ilmailukerho puheenjohtaja Petri Lepistö Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Seinäjoen lentoaseman lakkauttamisessa on Etelä-Pohjanmaan Ilmailukerhon puheenjohtajan Petri Lepistön mukaan hyväkin puolensa. Kun muu toiminta Rengonharjun kentällä rauhoittuu, jää kiitotie vapaammin harrastajien käyttöön. Päällimmäisenä mielessä ovat kuitenkin huonot puolet.

– Nousuja ja laskuja on ollut pääkopan sisällä niinkuin tietysti lentäjällä pitää ollakin, kuittaa Lepistö.

Vaikka harrastajat ottaisivat vastuuta Rengonharjun kentän ylläpidosta, eivät resurssit todennäköisesti riitä turvalaitteiden ylläpitoon. Lepistön arvion mukaan se vaatisi kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Myös muu ylläpito kuten kiitotien auraus ja nurmialueiden leikkaus vaativat osansa.

Turvalaitteiden puuttuminen rajoittaa olennaisesti kentän käyttöä.

– Lentäminen onnistuu päivänvalo-olosuhteissa ja hyvällä säällä. Harrastajat voivat valita lentoaikansa olosuhteidenkin mukaan, mutta esimerkiksi lentokoneita omistavien alueen yritysten lentotoiminta vaikeutuu olennaisesti. Yrityksillä on sen tyyppistä toimintaa, että lentämään pitää päästä silloin kun on tarvetta eikä pelkästään silloin kun olosuhteet sen sallivat.

Kiitotie halutaan pitää kiitotienä

Rengonharjun kentällä Ilmajoella ilmailuharrastus on ollut vilkasta. Ilmailukerholla on kaksi hallia kentän kupeessa ja kentällä harrastetaan purjelentoa, ultralentoa ja moottorilentoa. Kerholla on kaksi moottorilentokonetta, joita käytetään mm. viranomaislentoihin.

Petri Lepistön mukaan Ilmailukerho harkitsee perusteellisesti ylläpitovastuun ottamista Rengonharjun kentästä.

– Haluamme viedä ilmailuharrastusta eteenpäin Etelä-Pohjanmaalla. Etsimme nyt yhteistyötahoja, joiden avulla homma saataisiin pyörimään. Harrastajien toive ja tavoite on, että kiitotie säilyy kiitotienä ja lentotoiminta on mahdollista tulevaisuudessakin, toteaa Lepistö.

Petri Lepistö huomauttaa, että nyt ollaan aika lailla tyhjän pöydän äärellä ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Luovuttaa harrastajat eivät aio.

– Meidän näkemyksemme mukaan kehittyvässä keskuksessa täytyy olla lentokenttä. Jos Rengonharju saadaan pysymään lentopaikkana, se voidaaan vielä jossakin vaiheessa avata lentokenttänä ja saada tänne myös taloudellisesti kannattavaa toimintaa.