Yhdessä lajissa urheilija on ikäloppu, toisessa parhaimmillaan

Voimistelussa, uinnissa ja mäkihypyssä vasta 25-vuotias saattaa olla jo veteraani-iässä. Esimerkiksi palloilulajeissa ikääntymisellä ei ole niin suurta merkitystä. Poikkeuksen vahvistavia sääntöjä ikäoletuksissa ovat muun muassa Jani Sievinen, Noriaki Kasai, Ghirmay Ghebreslassie ja Kim Collins.

urheilu
Ghebreslassie juoksee.
Yle

Ikääntyminen on urheilijan pahin painajainen. Kovaa harjoitteleva urheilija huomaa vuosien karttuessa ensiksi, että palautuminen harjoittelusta hidastuu, kertoo liperiläinen liikuntalääketieteen erikoislääkäri Miika Hernelahti, joka on entinen SM-tason suunnistaja.

– Myöhemmin suorituskyky alkaa vääjäämättä hyvästä harjoittelusta huolimatta laskea. Lisäksi loukkaantumisherkkyys ja erilaiset vaivat usein lisääntyvät iän myötä. Eri ominaisuuksista nopeus ja kimmoisuus ovat aikaisemmin laskusuuntaan kääntyviä, kun taas kestävyyden ja voiman heikkeneminen alkaa vasta hieman myöhemmin, sanoo Hernelahti.

Karttunut kokemus ja osaaminen toki usein auttavat ikääntyvää urheilijaa kompensoimaan aavistuksen heikkenevää fysiikkaansa nuorempiinsa nähden, toteaa Hernelahti. Entinen koripalloilija ja lääkäri Sakari Kekki on samoillla linjoilla: nuoruuden rämäpäisyys ei ole aina hyvästä urheilijalle.

– Ikä voi tuoda viisasta varovaisuutta, ettei urheilija riko paikkojaan. Yksi epäonnistunut peli ei myöskään ole kokeneelle urheilijalle välttämättä maailmanloppu, kuvailee joensuulaista Kataja Basketia koordinoiva lääkäri Sakari Kekki.

Keveä, nuori ja notkea voimistelija

Ihminen saavuttaa urheilulääkäreiden mukaan tavallisesti fyysisen huippunsa 20–25 ikävuoden tietämillä ja rapistuminen alkaa noin 30-vuotiaana.

– Esimerkiksi voimistelun eri lajit, uinti ja mäkihyppy ovat perinteisesti olleet lajeja, joissa huipulle on noustu huomattavankin nuorena, ja toisaalta jo 25-vuotiaan urheilijan on katsottu olevan lähes veteraani-iässä, toteaa Miika Hernelahti.

Japanin Noriaki Kasai juhlii jaettua maailmancupin voittoa Rukalla.
Japanilainen mäkihyppääjä Noriaki Kasai.Tomi Hänninen

– Voimistelua voi sanoa melkeinpä lasten lajiksi, sillä siinä vaaditaan notkeutta ja keveyttä, joita tavallisesti löytyy alle 20-vuotiailta, lisää Sakari Kekki.

Ikä ei kuitenkaan näissäkään lajeissa ole absoluuttinen fyysinen este.

– Esimerkkejä, jotka ovat iän raja-aitoja rikkoneet ovat vaikkapa Jani Sievinen, joka oli uinnissa maailman huipulla vielä 30-vuotiaana sekä Noriaki Kasai, joka edelleen yli 40-vuotiaana taistelee mäkihypyn maailmanmestaruudesta, valaisee Miika Hernelahti.

Ikä voi tuoda viisasta varovaisuutta.

Sakari Kekki

Nopeuslajit ovat urheilulääkäreiden mukaan tyypillisesti lajeja, joissa huippu-ura painottuu pikemminkin alle 30 ikävuoteen kuin sen yli.

Kestävyyslajeissa ja monissa voimalajeissa fyysinen kehittyminen ajoittuu myöhemmälle iälle ja huipun rakentaminen kestää kauemmin.

– Huiput ovat keskimäärin hieman varttuneempia. Kestävyys ja voima ovat ominaisuuksia, joiden heikkenemistä voi erityisen hyvin hidastaa oikeanlaisella harjoittelulla ikävuosien karttuessa, sanoo Hernelahti.

Alle kaksikymppinen huippumaratoonari

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Miika Hernelahden esilletuomat ikähaitarin ääripäät ovat erityisen mielenkiintoisia: poikkeusyksilöt ovat nousseet huipulle hyvin nuorina tai pysyvät siellä hämmästyttävän vanhoiksi.

– Esimerkiksi tänä vuonna miesten maratonin maailmanmestaruuden voitti Eritrean Ghirmay Ghebreslassie vain 19-vuotiaana. Toisaalta taas Kim Collins, Saint Kitts and Nevisistä, on juossut 100 metriä aikaan 9,96 sekuntia 38-vuotiaana.

Palloilulajeissa on usein mahdollista nousta huipulle nuorena ja pysyä siellä pitkään, kun tekniikalla ja taktisella osaamisella ja näkemyksellä voi ehkä hiipuviakin ominaisuuksia paikata, lisää Hernelahti.

Lääkäri Sakari Kekki muistuttaa, että urheilijaksi haluavia lapsia ei tule kahlita vain yhteen lajiin.

– Urheilu tulisi aloittaa nuorena, jotta perustekniikan saa haltuun. Mutta monia lajeja on hyvä treenata, jotta oma laji löytyy. Monipuolisuus tuo voimaa, nopeutta ja koordinaatiota, tiiivistää Kekki.