Lapin kaupunkiseurakunnat avaavat ovensa turvapaikanhakijoille

Seurakuntien juhlatilat ja leirikeskukset soveltuvat turvapaikanhakijoiden tilapäisiksi majoitustiloiksi. Mahdollisuuksia auttaa pohditaan parhaillaan seurakuntien päättävissä elimissä.

turvapaikanhakijat
Tornion seurakunnan leirikeskus Antinsaaressa.
Riikka Rautiainen / Yle

Arkkipiispa Kari Mäkisen vetoomus on kuultu Lapin evankelis-luterilaisissa kaupunkiseurakunnissa, jotka ovat avaamassa oviaan turvapaikanhakijoita varten.

Sekä Kemin että Rovaniemen seurakunnissa tilojen luovuttamista turvapaikanhakijoille käsitellään kokouksissa, jotka pidetään tiistaina aamupäivällä.

– Asia tuodaan ylimääräisenä asiana huomenna [keskiviikkona] kirkkoneuvoston kokoukseen, vahvistaa Kemin kirkkoherra Markku Korpela.

Tornion seurakunnassa aloite tilojen avaamisesta turvapaikanhakijoille on tullut henkilökunnalta.

– Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta voimme antaa Antinsaaren leirikeskuksen turvapaikanhakijoiden käyttöön, luonnehtii Tornion kirkkoherra Martti Puontila.

Kemin seurakunta tarjoaa juhlatilansa

Myös Rovaniemellä tila-asia tuodaan kirkkoneuvoston päätettäväksi. Seurakunnalla on kovassa käytössä oleva Norvajärven leirikeskus, jossa on 80 vuodepaikkaa sekä vaatimattomampi ja pienempi Paaniemen leirikeskus.

Leirikeskuksen avaamista pohditaan myös Kemin seurakunnassa. Kirkkoherra Markku Korpelan mukaan Saarenotan leirikeskus voidaan ottaa käyttöön jonkinlaisella viiveellä. Leirikeskukseen on sovittu paljon tapahtumia, joita ihan kaikkia ei voida siirtää heti muualle.

Korpelan mukaan seurakunnalla on kuitenkin muita tiloja, joita voidaan käyttää jopa kymmenien ihmisten hätämajoitukseen.

Rovaniemellä koottiin tavaralahjoituksia

Kaupunkiseurakunnissa mietitään myös kuumeisesti muita tapoja, joilla turvapaikanhakijoita voitaisiin auttaa. Käytännössä myös tavara- ja vaatelahjoitusten keräämistä seurakuntien toimesta ollaan virittelemässä.

Ensimmäisenä liikkeellä on ollut Rovaniemen seurakunta, jolla on valmiina omalla kirppuotorilla iso kuorma turvapaikanhakijoita varten koottuja vaatteita.

– Vaatteet ja tavarat on lajiteltu valmiiksi ja kuorma odottaa, että se mahtuisi SPR:n Konttiin, luonnehtii vs. viestintäpäällikkö Harriet Urponen.

– Turvapaikanhakijoiden hätä on tunnistettu seurakunnissa ja voimme auttaa nopeallakin aikataululla, tähdentää Tornion kirkkoherra Martti Puontila.

Muokattu 10.9.2015 kello 15.17, tekstistä poistettu hätämajoitustilojen sijaintitiedot