1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimukset: Grönlannin sulaminen sotkee Golf-virtaa – kylmentää ilmastoa Suomessa?

Grönlannin sulamisesta aiheutuva makean veden virtaus on sekoittamassa Golf-virtaa kertoo tuore tutkimus. Samantapainen ilmiö nähtiin myös 12 000 vuotta sitten.

Ulkomaat
Ilmaston lämpenemisen myötä ikiroudan alueet ovat alkaneet sulaa.
Ilmaston lämpenemisen myötä Grönlannin ikiroudan alueet ovat alkaneet sulaa.Nick Cobbing / EPA

Eteläiseltä Atlantilta lämmintä vettä tuova Golf-virta on eniten Suomen ilmastoon vaikuttava luonnonilmiö. Kaksi hiljattain julkaistua tutkimusta antavat ymmärtää, että meneillään oleva ilmaston lämpeneminen saattaa sekoittaa Golf-virran. Tapahtumalla voi olla odottamaton seuraus, sillä Pohjois-Euroopan ilmaston voi viilentyä.

Tutkimuksista kertoo The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Golf-virta on osa valtamerten ns. termohaliinista kiertoa. Siinä lämmin, suolainen vesi liikkuu pintakerroksissa kohti pohjoista. Virran saavuttaessa Grönlannin-Islannin -tasan, vesi kylmenee, jolloin vähemmän suolainen vesi painuu pohjaan ja alkaa liikkua takaisin kohti päiväntasaajaa.

Saksalainen Alfred Wegener -instituutti on tutkinut Grönlannin jäätiköiden sulamisen vaikutusta Atlantin kiertoliikkeeseen. Ilmaston lämpenemisen myötä Grönlannin sulaminen näyttää kiihtyvän nopeasti. Tutkimus on julkaistu Geophysical Research Letters -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Instituutti on tietokonemallinnuksessa onnistunut selvittämään aiempaa tarkemmin Grönlannista tulevan sulaveden määrää ja sen vaikutusta veden kiertoon.

Valtamerissä kylmä vesi yleensä painuu pohjaan, mutta jäätiköltä tuleva makea, kylmä sulamisvesi on kevyempää kuin suolavesi. Siksi se pysyy lähellä pintaa ja sekoittaa normaalin kierron. Instituutin tutkijat uskovat, että aiemmissa tutkimuksissa tätä vaikutusta on aliarvioitu.

Alfred Wegener -instituutti arvioi, että Grönlannista tuleva sulavesi vähentää alueen suolapitoisuutta noin seitsemän prosenttia. Tämä muuttaa veden kiertoa siten, että vähemmän lämpöä kulkeutuu korkeimmille leveysasteille. Tällä on vaikutusta sekä Pohjois-Amerikan että Euroopan säihin ja ilmastoon, instituutti toteaa.

Koska ilmasto reagoi muuttuviin ympäristötekijöihin hitaasti, muutos vie aikaa vuosikymmeniä.

Dryas-kaudella myös voimakas sulaminen

The Washington Post kertoo myös Texasissa toimivan tutkijaryhmän tutkimuksesta, jossa on selvitetty maapallon ilmaston reagoimista jääkauden jälkeiseen lämpenemiseen.

Nuoremmalla Dryas-kaudella noin 12 000 vuotta sitten ilmasto lämpeni ja jääkauden jäätiköt sulivat. Meriin tuli valtava määrä makeaa vettä.

Tutkijoiden mukaan tuolloinkin sulaveden takia termohaliininen kierto häiriintyi ja maapallon pohjoiset alueet muuttuivat hyvin kylmiksi. Esimerkiksi Grönlannissa keskilämpötila putosi lähes kahdeksan celsiusastetta alle vuosikymmenessä. Samaan aikaan eräillä muilla alueilla koettiin ankaraa kuivuutta.

Dryas-kauden olosuhteet vallitsivat runsaat tuhat vuotta.

Texasilaisten tutkijoiden raportti on julkaistu Nature Climate -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi