Jarkko Ruutu Ylen aamu-tv:ssä: Tämän vuoksi olin tappelija

Pitkän NHL-uran pelannut Jarkko Ruutu oli kaukaloiden tappelija ja suunsoittaja, mutta ei hetken mielijohteesta.

Jarkko Ruutu
Jääkiekkoilija Jarkko Ruudun elämästä on julkaistu kirja. Millaista on huippukiekkoilijan arki? Vieraina Jarkko Ruutu ja tietokirjailija, toimittaja Tuomas Nyholm.

Tänään Ylen aamu-tv:n sohvalla leppoisasti istuneesta Ruudusta on vaikea uskoa, että mies on ollut jäällä joskus raivopäinen. Onko hänestä tullut pehmo, vai onko mies tehnyt erillisrauhan vastustajiensa kanssa? Mitä nyt sanot junnuille?

– Opetelkaa tekemään maaleja ja luistelemaan, ei kannata valita tätä tietä.

Ruutu ja hänen elämäkertansa kirjoittaja Tuomas Nyholm vakuuttavat, että Ruudun kovista otteista oli hyötyä joukkueelle. Miten niin oli, miten hanskat jäähän -mies voi edistää jääkiekon pelaamista?

– Jo farmissa huomasin, että pitää olla monipuolinen ja maksaa hintaa.

Hinta tarkoittaa sitä, että jos joukosta ei erotu, tie nousee pystyyn NHL:ssä.

Jarkko Ruudulle Suomesta näin ei käynyt. Ruutu tuli farmiin myöhässä verrattuna moniin, jotka olivat kasvaneet sinne junnuseuroista. Etumatkaa oli kurottavana. Jos ei erottautuminen onnistuisi pelkästään pelitaidoilla, niin sitten muuten.

– Katsoin videoilta, kuka on vastassa. Tiesin heistä.

Mutta mies vakuuttaa, että tappelut ja suunsoitto olivat vain sivujuonne. Tärkeintä oli pelaaminen.

Aamu-tv:n juontaja, Juha Hietanen, kysyy väistämättömän: sivullisesta näytti, että tappelut NHL:ssä olivat raivopäisiä, mitä siihen sanot? Ruutu pysyy rauhallisena.

–Turha vetää kroppaa täyteen maitohappoa, se homma loppuu muuten siihen. Pitää pysyä rauhallisena.

Juontajakin pysyy rauhallisena mutta kysyy samaa juuri ilmestyneeltä elämänkerran kirjoittajalta Tuomas Nyholmilta. Nyholmkaan ei hermostu mutta vastaa laveammin. Hän sanoo, että tappeleminen oli yksi mauste.

– Kun niillä tuo rankkareita, alivoimaa, pieniä lisiä, siitä on hyötyä koko joukkueelle.

Ruudusta, tappelijasta ja suunsoittajasta, tuli hyödyllinen mies, ja kun miehestä on hyötyä, ura NHL:ssä ei jatku suinkaan paria vuotta vaan yli kymmenen. Se todistaa paljon.

– Siinä on kuitenkin iso ero, onko siellä 2–3 vuotta vai noin pitkään.