Kun möyhääjältä karkaa mopo käsistä, Facebook-ryhmän ylläpitäjäkin voi joutua vastuuseen

Esimerkiksi kaupunkien Facebook-ryhmissä roihahtaa aika ajoin kiivaita keskusteluja, jotka lipeävät asiattomuuksien ja jopa rikosten puolelle. Keskustelija vastaa omista kirjoituksistaan, mutta vakavammissa rikoksissa juridista vastuuta on myös ylläpitäjällä.

media
Facebook ja Whatapps -mobiilisovellusikonit.
Ilkka Kemppinen / Yle

Pietarsaarelaiset-ryhmän ylläpitäjien mitta tuli täyteen elokuussa. He tiedottivat poistavansa kaikki vihapuhetta sisältävät kommentit ilman erillistä ilmoitusta.

– Useampi keskustelija oli kirjoitellut asiattomuuksia. Siellä oli suoranaista ihmisryhmien haukkumista sekä huhupuheiden levittämistä, kertoo Kirsi Seppälä, joka on yksi Facebook-ryhmän ylläpitäjistä.

Osa on kritisoinut linjausta sananvapauden rajoittamisena. Seppälän mukaan suurin osa on kuitenkin tukenut ylläpidon päätöstä.

Toiveena on asiallinen ja lainmukainen keskustelu.

– Sehän on ihan selvä, että laittomuuksiin meidän on puututtava, Seppälä sanoo.

Sehän on ihan selvä, että laittomuuksiin meidän on puututtava.

Kirsi Seppälä, ylläpitäjä

Ylläpitokin voi joutua vastuuseen

Värikkään verkkokeskustelun aikana ylläpitäjät joutuvat jatkuvasti pohtimaan vastuitaan ja velvollisuuksiaan.

Nettipoliisi Jarno Saarinen Helsingin poliisilaitokselta toteaa, että päävastuu on kirjoittajalla. Tietyissä tapauksissa esimerkiksi Facebook-ryhmän ylläpitäjä voi kuitenkin joutua keskustelijoiden kirjoitusten takia jopa juridiseen vastuuseen.

– Rikoksen taso määrää sen, mikä on ylläpitäjän vastuu, Saarinen sanoo.

Rikoksen taso vaikuttaa seurauksiin

Esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rangaistusasteikon mukaan riittävän vakava rikos, josta ylläpito voi joutua vastuuseen.

Näin voi käydä, jos ylläpito on tietoinen kirjoituksesta mutta ei poista sitä.

– Tällaisissa tapauksia ylläpidon pitää tiedon saatuaan poistaa rikollinen viesti resurssiensa mukaan niin pian kuin mahdollista. Se poistaa ylläpidon vastuun asiassa.

Sakkoasiana käsiteltävä kunnianloukkaus ei ole tässä yhteydessä riittävän vakava rikos, jotta siitä olisi seuraamuksia myös ylläpitäjälle. Saarisen mukaan ylläpito ei siis voi joutua vastuuseen, vaikka se ei poistaisi tämän rikoksen tunnusmerkit täyttävää kirjoitusta.

– Toki on viisainta poistaa myös tämäntyyppiset kirjoitukset. Ylläpito pystyy harvoin tarkasti arvioimaan, missä rikosten rajat menevät, Saarinen toteaa.