Pakolaiskriisin pahenemiseen valmistaudutaan – Suurin huoli on ruokahuollon järjestämisessä

Kajaanin seurakunta on sopinut yhteistyöstä pakolaiskriisin hoidossa Kajaanin vastaanottokeskuksen, SPR:n ja monikulttuurisen toimintakeskuksen kanssa.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakija menossa Kemin poliisilaitokselle.
Riikka Rautiainen / Yle

Turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen satoja päivittäin. Kotinsa ja kotimaansa jättämään joutuneiden ihmisten määrän lisääntyminen huolestuttaa myös Kajaanin seurakuntaa.

Kajaanin seurakunta helpottaa mahdollista tulevaa pakolaiskriisiä yhteistyössä maahanmuuttoviranomaisten, Suomen Punaisen Ristin ja Kainuun monikulttuurisen toimintakeskuksen Monikan kanssa.

– Seurakunnassa tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti, kuitenkaan tavaralahjoituksia ei kerätä etukäteen, kun ei tiedetä mistä on tarvetta, sanoo kirkkoherra Marko Miettinen.

Seurakunnassa on pohdittu myös Joutenlammen leirikeskuksen tiloja turvapaikanhakijoiden majoittamiseen.

– Tällä hetkellä leirikeskuksessa on paljon varauksia seurakunnan omaan käyttöön. Tilannetta pitää seurata ja miettiä tarkasti, myös Joutenlammen kohdalla. Tilanteeseen reagoidaan heti kun on tarvetta, kertoo kirkkoherra Miettinen.

Tavaralahjoituksia ei kerätä etukäteen, kun ei tiedetä mistä on tarvetta.

Marko Miettinen

Kriisin pahentuessa Kajaanissa suurimmat huolet ovat ruokahuollon järjestämisessä ja toiminnan organisoinnissa, jossa tarvitaan paljon vapaaehtoisia.

Vastaanottotoiminnan rahoittaa valtio, mutta sen lisäksi seurakunta kannustaa kajaanilaisia osallistumaan Kirkon Ulkomaanavun Balkanin projektiin, joka tarjoaa hätäapua Euroopan pakolaiskriisiin Unkarin, Serbian ja Kreikan alueella. Sunnuntaina kerättävä kolehti kohdennetaan myös tälle keräykselle.

Kajaanin seurakunta tiedottaa muista turvapaikanhakuun liittyvistä toimenpiteistä tilanteen kehittyessä.