Yle-veroa ei koroteta ensi vuonna

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät sopivat asiasta tänään.

politiikka
Yleisradion liput Ison Pajan edustalla.
Martina Näreharju

Yleisradion rahoittamiseksi kerätyn Yle-veron indeksikorotus jäädytetään vuodelle 2016. Hallituspuolueiden keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen eduskuntaryhmät sopivat asiasta tänään tiistaina.

Liikenne- ja viestintäministeriön budjettiehdotuksen mukaan Yleisradion tuottamien julkisten palveluiden rahoittamiseen olisi osoitettu ensi vuonna 515 miljoonaa euroa. Tuon ehdotuksen mukaan indeksikorotus olisi ollut 6,6 miljoonaa euroa.

– Niin monia muita indeksejä joudutaan jäädyttämään, ei verokaan voi automaattisesti kiristyä, kommentoi Yle-veron jäädyttämistä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Hän ei pidä jäädyttämistä yllätyksenä. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kannattivat Yle-veron indeksikorotuksen jäädyttämistä yksimielisesti.

– Aika monet kansalaiset kokisivat kohtuuttomaksi sen, että heidän tuloissaan on nollalinja ja sitten yhtä tällaista veroa olisi korotettu, Vanhanen kuvailee.

Vanhanen painottaa, että nyt on otettu kantaa vain ensi vuoteen. Viime vuonna vastaavassa tilanteessa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi, ettei Yle-veron indeksikorotuksen jäädytyksestä "tule tapaa".

Parlamentaarinen työryhmä tarkastelee Ylen asemaa ensi vuonna.

– Voi olla, että siinä käsitellään myös taloutta, Vanhanen sanoo.

Vasemmistoliitto on ilmoittanut, ettei se hyväksy Yle-veron indeksikorotuksen jäädytystä. Muut oppositioryhmät eivät Vanhasen mukaan jättäneet kantaansa.

Hallitus voi huomenna alkavassa budjettiriihessä puuttua vielä asiaan. Yleisradio toimii eduskunnan vastuulla, joten hallituksen ei sinänsä ole sopivaa puuttua Yleisradion rahoitukseen.