1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rengonharjun tulevaisuus on kuntien päättäjien käsissä

Rengonharjun lentokenttä voi säilyä lentoasemana eli valvottuna lentokenttänä jatkossa vain mikäli kunnilta löytyy rahaa toiminnan ylläpitämiseen. Rahoituksen järjestyminen kireinä kuntatalouden aikoina ei ole helppoa.

Kuva: Pasi Takkunen / YLE

Rengonharju-säätiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Vihriälä elättelee vielä toivetta, että Rengonharjun lentokenttä voisi säilyä lentoasemana. Jos kentän status laskee ja siitä tulee valvomaton lentopaikka, kentällä voidaan toimia vain päivänvalo-olosuhteissa ja hyvällä säällä. Vihriälä heittää pallon säätiön osakaskunnille.

– Uskon että tulevaisuudessa, ei vuoden ja kahden sisällä, mutta myöhemmin, tätä kenttää vielä tarvittaisiin. Siksi lentoasemastatuksen säilyminen olisi tärkeää.  Seinäjoen, Ilmajoen ja Kurikan päättäjien pitäisi nyt miettiä, pystyvätkö nämä kunnat kenttää ylläpitämään. Lapuahan on jo ilmoittanut, ettei se ole enää mukana, toteaa Vihriälä.

Säätiö ei voi enää toimintaa jatkaa. Vihriälä on erittäin pettynyt sen takia, että valtio vetäytyi Rengonharjun rahoitusvastuusta ja teki sen jo loppuvuoden osalta. Samaa harmittelee Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki. Tästä syystä Seinäjoen lentoasema joudutaan ajamaan nopeasti alas.

Rasinmäki ei pidä todennäköisenä, että Seinäjoen kaupungilta tai muilta taustayhteisökunnilta löytyisi nyt resurssia ryhtyä lentokentän toiminnan pelastajiksi.

– Ilman muuta on intoa ja haluakin, mutta ongelma on rahoitus. Miten jatkovuosina kentän ylläpitoon ja kunnossapitoon tarvittava rahoitus järjestyisi, siitä varmaan tullaan käymään neuvotteluja. Halua eri osapuolilla varmasti on, mutta miten rahoitus todellisuudessa voitaisiin toteuttaa, se on täysin auki, toteaa Rasinmäki.

Kunnat ja valtio ovat investoineet Rengoinharjun lentokenttään noin 20 miljoonaa euroa. Lisäksi kunnat ovat takaamassa säätiön lainoja ja niitä lankeaa kuntien maksettavaksi 2,5 miljoonan euron edestä. Suurin takausvastuu on Seinäjoen kaupungilla.