1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Venäläistarjous ei kelvannut Kokemäelle – jäähallikaupan oudon kiemurat

Kokemäen jäähalli myytiin kaupungin omistamalle kiinteistöyhtiölle 192 000 eurolla, kun venäläis-suomalainen taho oli valmis tarjoamaan hallista yli 80 000 euroa enemmän. Konkurssipesässä oli edustettuna kaksi pankkia ja Kokemäen kaupungin omistama lämpöyhtiö.

Kuva: Kati Rantala / Yle

Kokemäen jäähallin kauppa herättää hämmennystä. Konkurssiin menneen jäähalliyhtiön velkojat hyväksyivät maanantaina jäähallin myynnin Kokemäen kaupungin omistamalle kiinteistöyhtiölle.

Kiinteistöyhtiö tarjosi hallista 192 000 euroa. Jäähallista oli kuitenkin aiemmin järjestetty huutokauppa, jossa hallin hinnaksi tuli 181 000 euroa.

Venäläinen tarjosi enemmän

Huutokaupan voittaja oli Yle Satakunnan tietojen mukaan venäläinen taho, joka oli valmis tarjoamaan hallista peräti 275 000 euroa, kun se kuuli kaupungin tarjouksesta.

Venäläinen taho suunnitteli Ylen saaman tiedon mukaan Kokemäen Pitkäjärvellä sijaitsevan hallin käyttöä leirikeskuksena ja turnauskeskuksena.Tavoitteena oli tuoda joukkueita Venäjältä Kokemäelle harjoittelemaan.

Ostajaa edustanut välittäjä on tyrmistynyt velkojien ratkaisusta ja pitää sitä epäoikeudenmukaisena.

Pesänhoitaja kannatti venäläistä

Keväällä konkurssin tehneellä Kokemäen jäähalliyhtiöllä oli kolme isoa velkojaa: kaksi pankkia ja kaupungin omistama lämpöyhtiö Kokemäen Lämpö. Kokemäen Lämpö antoi kaupunginjohtaja Reijo Siltalalle valtakirjan edustaa yhtiötä velkojien kokouksessa.

Tiedossani ei ole mitään syytä epäillä, että korkein tarjous ei olisi ollut uskottava.

Jäähallin konkurssipesän hoitaja Harri Peltonen

Pesänhoitaja Harri Peltonen esitti velkojille korkeimman tarjouksen hyväksymistä.

– Tiedossani ei ole mitään syytä epäillä, että korkein tarjous ei olisi ollut uskottava. Konkurssipesän tarkoitus on tuoda velkojille mahdollisimman paljon rahaa. Velkojat tekevät kuitenkin päätöksen ja kävelivät esitykseni yli, Peltonen sanoo.

Kaupunki ohjeisti toisin

Kaupunginjohtaja Reijo Siltala kertoo käyttäneensä kokouksessa kaupungin äänivaltaa poliitikkojen antamien ohjeiden mukaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Seppälä (kesk.) sanoo, että kaupunki päätti tarjota hallista yhtiönsä kautta 192 000 euroa, koska oli pelkona, että halli siirrettäisiin muualle.

– Haluamme, että Kokemäellä säilyy jäähalli. Vaihtoehto, että hallin omistaisi joku muu kuin kokemäkeläinen, olisi myös saattanut nostaa hallin käytön hintaa, Seppälä sanoo.

Lehdissä oli villejä huhuja, että rakennus puretaan ja siirretään muualle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Seppälä (kesk.)

Huhuja hallin siirrosta

Kaupunginhallitus päätyi Seppälän mukaan tukemaan hallin ostamista kaupungin yhtiölle. Hänen mukaansa kaupunginhallituksella ei ole ollut tietoa, että venäläistaho oli valmis tarjoamaan 275 000 euroa hallista. Kaupunki pelkäsi myös hallin purkamista ja siirtämistä muualle.

– Lehdissä oli villejä huhuja, että rakennus puretaan ja siirretään muualle. Jos halli olisi purettu, Kokemäelle ei koskaan olisi tullut uutta jäähallia. Ostajan kansalaisuudella ei ole merkitystä, mutta hallin on oltava aivan varmasti kokemäkeläisten käytössä, Seppälä sanoo.

Venäläistaho kiistää huhun ja pitää sitä mielikuvituksen tuotteena.

Erikoinen kuvio

Kokemäellä on hämmästelty, miksi kaupunki ylipäätään päästi jäähallin konkurssiin. Hallia olisi pitänyt pääomittaa keväällä joillakin kymmenillätuhansilla euroilla, jotta se olisi voinut jatkaa toimintaansa.

Olisin itse laittanut keväällä vielä 10 000–20 000 euroa yhtiöön, jotta olisi voitu saada saneerausohjelma alkuun.

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Juhani Grönfors (kok.)

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja, jäähallin ostaneen kaupungin yhtiön puheenjohtaja Juhani Grönfors (kok.) pitää kaupungin menettelytapaa huonona, koska nyt kaupunki lähti mukaan paljon isommalla rahasummalla.

– Pääomitus olisi pitänyt tehdä keväällä. Osa valtuustoryhmistä halusi kuitenkin tuolloin pistää pelin keväällä poikki. Olisin itse laittanut keväällä vielä 10 000–20 000 euroa yhtiöön, jotta olisi voitu saada saneerausohjelma alkuun. Saneeraus katkesi äärimmäisen huonolla hetkellä, Grönfors sanoo.

Kaupunki etsii uusia omistajia

Kokemäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Seppälä korostaa, että velkojienkokouksen päätös oli yksimielinen. Yle ei ole tavoittanut velkojienkokouksessa mukana ollutta Satakunnan Osuuspankin edustajaa kommentoimaan jäähallikauppaa.

Kokemäen kaupunki ei kaikesta huolimatta aio jäädä halliin pysyväksi omistajaksi. Kiinteistöyhtiö Kokemäen Teollisuuskylä Oy aikoo etsiä halliin muita sijoittajia ja jäädä vähemmistöomistajaksi.

13:57 lisätty venäläistahon kommentti siirtohuhuun.